1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itse kehitelty kasvisruoka maistuu lukiolaiselle – kauhanvarressa myös elintarvikeprofessori

Eurajoen lukion kakkosluokkalaiset pääsevät suunnittelemaan koululleen nimikkoruuan. Apuna on Turun yliopiston asiantuntijatiimi.

Kotimaan uutiset
Kasvisruuan valmistusta
Eurajoen lukion kakkosluokkalaisten kotitalousryhmä on nauttinut kouluruuan suunnittelusta. Videossa haastatellaan kahta oppilasta.

Eurajoen lukion kakkosluokan kotitaloustunnilla on harvinainen opettaja: Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusprofessori. Hän kertoo hiljaiselle luokalle, että esimerkiksi näkkileivässä on vettä 25 prosenttia sekä miten vesi vaikuttaa ruokaan ja sen laittoon.

Kurssilla viedään nuorille kasvisruuan ilosanomaa. Tutkimusprofessori Anu Hopia on huomannut lukiotuntien myötä, että suomalaiset nuoret tietävät paljon ruuasta.

– Vaikka ruuasta tiedetään, niin se ei aina jalkaudu arkivalintoihin, Hopia tuumii.

Eurajoen lukion lisäksi vastaavanlaisia maa- ja metsätalousministeriön rahoittamia kursseja vedetään lähinnä ammattikouluissa Turussa, Seinäjoella ja Kajaanissa. Koulut saivat itse hakea yliopisto-opettajia tunneilleen.

Nimikkoruoka koululle

Opetustuokion jälkeen on aika testata käytännössä, miten vesi vaikuttaa kasviksiin. Valmisteilla on muun muassa soseita kesäkurpitsasta ja bataatista. Tunnilla opetusta sivussa seuraavat kotitalousopettaja ja koulun kokki katsovat myhäillen sivusta, kun ruokaa tehdään iloisin mielin.

– Kun opettaja puhui vuoden alussa, että meillä on enimmäkseen kasviruokateemaista ruokaa, ajattelin: mitä mä täällä teen? Kun aloimme tekemään kasviruokia, kyllä ne ihan hyviä on. Vähintään yhtä hyviä kuin liharuuat, myötäilee lukiolainen Emin Karaca.

Kurssin lopuksi ainakin yksi ruokalajeista päätyy koulun ruokalistaan pysyväksi annokseksi. Mukana voi olla lihaakin.

– Se on hienoa. Tulee oppilaiden näkemys ruokalistaan. Tulee oppilaiden näköisiä ruokia. Tosi hieno juttu, iloitsee Eurajoen lukion ruokapalveluvastaava Marianne Lintula.

Hän jatkaa, että koulujen suosikkiruuat ovat edelleen esimerkiksi makaronilaatikko ja pinaattiletut, mutta perinteinen hernekeitto jakaa vahvasti mielipiteitä. Aika näyttää tuleeko oppilaiden kattiloista jopa hernekeiton korvaaja?

Lue seuraavaksi