1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kalifornia sallii lääkärien auttaa parantumattomasti sairaita itsemurhassa

Kuvernööri allekirjoitti lain, jonka perusteella lääkäri voi määrätä lääkkeet itsemurhan tekemiseksi, kunhan potilas ottaa ne itse.

Ulkomaat
"Antakaa minulle oikeus kuolemaani" vaativat mielenosoittajienkyltit ja T-paitojen tekstit.
Brittimielenosoittajat vaativat syyskuussa Kalifornian kaltaista lakia myös Britanniaan. Parlamentti torjui lakiesityksen äänin 330 - 118. Facundo Arrizabalaga / EPA

Kaliforniasta tulee Yhdysvaltain viides osavaltio, jossa parantumattomasti sairaat ihmiset voivat laillisesti saada lääkäriltä reseptin elämänsä lopettamiseksi.

Kuvernööri Jerry Brown ilmoitti maanantaina allekirjoittaneensa lain. Se tulee voimaan aikaisintaan marraskuussa, mahdollisesti vasta ensi vuonna.

Jesuiittapapiksi opiskellut Brown sanoi käyneensä asiassa syvän ja raastavan sisäisen väittelyn. Katolinen kirkko ja republikaanipuolueen kongressiedustajat vastustivat lakia, kuten osa demokraateistakin. Se jakaa myös lääkärikuntaa.

Rajana puoli vuotta elinaikaa

Osavaltiokongressi hyväksyi lain syyskuun puolivälissä. Asia, josta on Kaliforniassa kiistelty kaksi vuosikymmentä, sai pontta aivosyöpää sairastaneesta nuoresta naisesta.

Hänen oli muutettava Kaliforniasta Oregoniin päättääkseen elämänsä. Vastaava laki on aiemmin hyväksytty myös Washingtonissa, Montanassa ja Vermontissa.

Kaliforniassa Oregonin mallin mukaan muotoiltu laki edellyttää, että potilaan katsotaan olevan täysissä järjissään ja hän kykenee ottamaan lääkkeen itse. Lisäksi tarvitaan kahden lääkärin hyväksyntä, eikä potilaalla saa olla diagnoosinsa mukaan yli puolta vuotta elinaikaa.

Vastaavaa lainsäädäntö on pantu liikkeelle yli 20 muussakin osavaltiossa tänä vuonna. Kaliforniaa lukuun ottamatta käsittely on kuitenkin takellellut.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi