Hyppää sisältöön

Nato vaatii taas Venäjää lopettamaan iskut Syyrian siviilejä vastaan

Nato pitää Venäjän toimia Syyriassa vain tukena presidentti Bashar al-Assadille.

Kuva: Venäjän puolustusministeriö / EPA

Puolustusliitto Nato vaatii taas Venäjää lopettamaan iskut Syyrian oppositioryhmiä vastaan.

Järjestön mukaan Venäjän iskuista ainakin osa on kohdistunut lännen tukemia oppositioryhmiä vastaan ja iskujen todellisena tarkoituksena on ollut vahvistaa presidentti Bashar al-Assadin asemaa.

Esimerkiksi Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian väittää, ettei Venäjä ole kohdistanut iskujaan Isisiä vastaan.

Nyt Nato vaatii Venäjää "lopettamaan iskunsa Syyrian oppositioryhmiä ja siviilejä vastaan ja keskittymään Isis-järjestön vastaisiin toimiin."

Myös Turkki on tiukin sanankääntein vaatinut Venäjää lopettamaan iskut Syyriassa. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Venäjän sotilaallisia toimia "ei voi mitenkään hyväksyä" ja että "iskut ovat perustavanlaatuinen virhe".

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on myöntänyt, että maan ilmaiskujen kohteena ovat Isisin lisäksi muutkin Syyrian hallintoa vastustavat ryhmittymät.

Venäjän puolustusministerin mukaan maan lentokoneet iskivät maanantaina kymmeneen kohteeseen Syyriassa. Kohteina oli kenttätukikohtia sekä Aleppon että Damaskoksen alueella. Lisäksi venäläiskoneiden kerrotaan tuhonneen ainakin 20 tankkia ja 30 muuta taisteluajoneuvoa Idlibin alueella.

Lännen mukana presidentti Bashar al-Assad pitää syrjäyttää, eikä tällä ole enää asemaa Syyrian johdossa. Venäjä ei tätä hyväksy.