Pakkasta pukkaa – opi perusasiat talvipyöräilystä

Työmatkapyöräilyä ei tarvitse lopettaa pakkasellakaan, kunhan pitää mielessä muutaman perusasian. Polkupyöränhuoltaja Jörgen Holmström ja kokenut matkapyöräilijä Matti Rämö kertovat vinkit talvipyöräilyyn. Juttu on julkaistu syksyllä 2015.

pyöräily
Mies käsi polkupyörän jarrukahvalla
Pyöräilyä ei tarvitse lopettaa siihen kun kesä loppuu. Talvipyöräilyyn liittyvistä asioista juteltiin polkupyöriä energiansäästöviikolla Ylen pihalla huoltavan Jörgen Holmströmin sekä kesät talvet pyöräilevän Matti Rämön kanssa.

1. Hanki nastarenkaat

Talvella tiet ovat usein liukkaita. Mikäli haluat välttää kaatumisia, vaihda kesäkumien tilalle nastarenkaat.

Nastarenkaita on erilaisia. Mitä enemmän renkaissa on nastoja sitä paremmin ne pitävät. Luonnollisesti hyvät nastarenkaat ovat kalliimmat kuin huonot nastarenkaat.

Polkupyörän nastarenkaita saa ostettua pyöräliikkeistä tai tilattua verkkokaupoista. Talvella voi toki pyöräillä myös ilman nastoja, kunhan ajaa varovaisesti.

2. Tarkista rengaspaineet

Renkaiden pito paranee myös oikean rengaspaineen myötä. Ulkokumeissa lukee suositeltu ilmanpaine. Kaupasta saa ostettua melko halvalla pumppuja, joissa on painemittari.

Nyrkkisääntö on, että pito on parempi alhaisilla paineilla ajettaessa. Toisaalta tällöin vierintävastus kasvaa, eli pyörä on raskaampi polkea kuin korkeilla rengaspaineilla.

3. Öljyä vaihde- ja jarruvaijerit

Pakkasten myötä pyörien vaihteet ja jarrut voivat alkaa temppuilla. Tätä varten on hyvä suihkauttaa öljyä vaihde- ja jarruvaijereiden suojakuorien sisään.

Mikäli et osaa tehdä tätä itse, polkupyörän voi käyttää talvihuollossa ammattiliikkeessä.

4. Muista valot eteen ja taakse

Talvella on Suomessa pimeää, ja pyörässä pitää olla edessä valo (ja mielellään myös takana). Etuvalo on vaalea ja takavalo punainen. Näkyvyyttä voi parantaa myös esimerkiksi heijastinliiveillä.

Pinnaheijastimilla varmistat, että autoilijat huomaavat sinut myös sivulta.

5. Panosta pukeutumiseen

Konkareiden mukaan talvipyöräilyyn ei tarvitse hankkia kallista uutta pyörää, mutta vaatetukseen kannattaa panostaa. Suojaa erityisen huolellisesti sormet, varpaat ja pää.

6. Varaa riittävästi aikaa

Talvella matka taittuu hitaammin kuin kesällä. Varaa siis työmatkaasi tavallista enemmän aikaa. Kiireessä ei ole kiva polkea kylmän halki.

Juttua tarkennettu 6.10. klo 14.45: Polkupyörässä ei ole pakko olla takavaloa, vaikkakin se on suositeltavaa