Illusionisti: Ilman hämmästymistä taikuudesta jää puuttumaan jotain

Vaikka show olisi kooltaan areenaluokkaa, se hämmästyksen aiheuttaja voi olla vaikka arkinen kompastuminen. Niksi onkin siinä, miten tuota kompastumista käytetään.

ilmiöt
Illusionisti Henri Kemppainen
Jarmo Nuotio / Yle

Hyrynsalmelaislähtöinen illusionisti Henri Kemppainen rakentaa tietään kohti ulkomaisia illuusioareenoita. Ensimmäiset suuret ulkomaan show't mies tekee Abu Dhabissa ja Virossa marraskuussa. Kemppainen tuumailee, että onpa edessä show Suomessa tai ulkomailla, kyse on hämmästymisestä.

– Pyrin aina siihen, että ihmiset hämmästyvät show'ssa. Vaikka kyse on kokonaisuudesta, ilman hämmästystä tai yllätystä taikuudesta jää puuttumaan jotain.

Hämmästyminen on Kemppaiselle yksi taikuuden peruselementeistä.

– Show'n pohjana on, että ensin ihmiset täytyy saada hämmästymään ja muut asiat tulevat vasta sen jälkeen.

Vaikka nykymaailmassa kaikki ovat netissä ja kaikki on jo julkista, rakennuspuita hämmästyksen luomiseen löytyy joka puolelta.

– Minä löydän niitä elokuvista, musiikista ja normaalista arjesta. Idea saattaa olla vaikkapa kompastuminen. Se voi olla lähtökohtana, jonka ympärille rakennetaan joko osa tai kokonainen show.

Shown jälkeen katsomme porukalla hyvät ja huonot puolet, ja alamme rakentaa seuraavaa showta. Surkuttelu ei auta, jos menee huonosti, asialle täytyy tehdä jotain.

Henri Kemppainen

Ajatus on jo kaukana edessäpäin

Show'n rakentaminen ei ole vain yhden ihmisen työtä, muistuttaa Henri Kemppainen.

– Idea voi lähteä yhdeltä, mutta sen jälkeen asiat rakentuvat ryhmätyönä. Draaman kaaren rakentamisessa tarvitaan myös esimerkiksi tehosteväen työpanos. Tavoite on, että illuusioshow on yhtenäinen ja toimiva tarina.

Epävarmat ajat eivät Kemppaista taikashow'n rakentamisessa pelota.

– Teen työni niin hyvin kuin mahdollista. Show'n jälkeen katsomme porukalla hyvät ja huonot puolet ja alamme rakentaa seuraavaa show'ta. Surkuttelu ei auta – jos menee huonosti, asialle täytyy tehdä jotain.