Hätämajoitus: Turvapaikanhakijat vaarassa sairastua säiden kylmetessä

Pakolaisten majoitustilat ovat täynnä Tampereella. Talven tulo ja oikuttelevat viemärit lisäävät majoituksessa olevien ahdinkoa.

Kotimaa
Patjoja lattialla
Kai Pohjanen / Yle

Turvapaikanhakijoiden pitkäaikainen majoittaminen aiheuttaa ongelmia ainakin osassa Pirkanmaata. Tampereella tilat ovat täynnä, minkä vuoksi uusia paikkoja haetaan Orivedeltä.

Vielä ei tiedetä, siirretäänkö turvapaikanhakijoita Orivedelle Tampereelta vai tuleeko heitä suoraan Torniosta. Orivesi voi majoittaa vajaat sata pakolaista asuinkerrostaloon terveyskeskusta vastapäätä.

Hätämajoitukseen soveltuvia tiloja ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

Marja Huttunen

Ratkaisu asiaan saataneen ensi viikon alkuun mennessä. Asia on tärkeä, koska Tampereella uskotaan ongelmia esiintyvän ennemmin tai myöhemmin.

– Hätämajoitukseen soveltuvia tiloja ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, koordinaattori Marja Huttunen Tampereen kaupungilta muistuttaa.

Olosuhteet vaihtelevat

Marja Huttunen arvelee lähestyvän talven aiheuttavan ongelmia lattiamajoituksessa oleville. Tilanteen pelätään johtavan sairasteluun varsinkin lapsiperheissä.

– Vaikeuksia on odotettavissa, jos hätämajoitus jatkuu. Tällä hetkellä ei ongelmia vielä ole, hätämajoituksen koordinaattori toteaa.

Pakolaisia on asutettu Tampereella muun muassa Kaupin sairaalaan, Hervannan lukioon, Multisillan kouluun sekä Koukkuniemen Lehtelä-rakennukseen. Väkimäärä voi Marja Huttusen mukaan aiheuttaa esimerkiksi Koukkuniemessä putki- ja viemäröintiongelmia.

– Eri paikoissa on odotettavissa erilaisia ongelmia, Huttunen arvioi.

Yle Tampere lähettää suorana keskustelutilaisuuden, jossa Multisillan asukkaat voivat kysyä asiantuntijoilta mieltään askarruttavia asioita. Seuraa keskustelua Multisillan seurakuntasalista tiistaina 6. lokakuuta kello 17.25-19.35.