Sama nimi tuo hullunkurisia tilanteita Aila Makkosille – "Nyt tuli oikealle Aila Makkoselle"

Kaupunginvaltuutettu Aila Makkonen ja emäntä Aila Makkonen ovat tottuneet harhasoittoihin. Naiset ottavat asian huumorilla.

Savonlinnan kaupungin JHL:n yhdistyksen pääluottamusmies Aila Makkonen ja emäntä Aila Makkonen. Kuva: Yle

Aila Makkonen on ollut maatalon emäntänä Savonlinnan kaakkoiskulmalla Laakkolan kylällä lähes koko elämänsä. Jälkikasvuakin on siunaantunut kuuden lapsen verran.

– Täyteen tusinaan kyllä tähtäsin, mutta kuuteen jäi. Lapsenlapsia on kuitenkin 12, Aila veistelee.

Aila Makkosen arkea ovat sävyttäneet vuosien mittaan satunnaiset puhelut, jotka eivät ole tulleet oikeaan osoitteeseen.

Varsin usein Laakkolan kylällä puhelin soi, vaikka pirinä olisi pitänyt kuulua Savonlinnan Hernemäessä. Puheluilla on tavoiteltu JHL:n yhdistyksen puheenjohtajana ja Savonlinnan kaupungin pääluottamusmiehenä toimivaa Aila Makkosta.

Lisäksi täyskaima Aila Makkonen on istunut useita kausia Savonlinnan kaupunginvaltuustossa.

"Kerran soitti kaupunginjohtaja"

Muutamien soittojen jälkeen Aila Makkonen oli jo varannut kaupunginvaltuutetun puhelinnumeron valmiiksi. Se oli kätevä luetella soittajille. Emäntä Aila Makkonen ei uskalla arvioida paljonko "väärälle" Aila Makkoselle puheluita on vuosien mittaan tullut.

– Onpahan tullut soittoja henkilöiltä, jotka eivät muuten minuun yhteyttä ottaisi. Esimerkiksi kerran soitti Lappeenrannan kaupunginjohtaja, Makkonen muistelee.

– Yhteen aikaan tuli kirjeitäkin. Tietenkin avasin ne, kun oli oma nimi ja osoite. Aina olen kuitenkin toimittanut ne oikealle Aila Makkoselle.

Myös allekirjoittanut toimittaja soitti ensin toiselle ja sitten toiselle Ailalle. Vaikka puhelut ovat tulleet välillä väärälle henkilölle, on osa jäänyt juttusille toisenkin Makkosen kanssa.

– Yhdellä naisella oli varmasti vain puhumisen tarve, sillä juttelimme pitkään eri asioista vaikka hän tiesi, etten ole se, kenelle hän alun perin soitti.

Yli 10 Aila Makkosta

Väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan sukunimi Makkonen on 128. yleisin Suomessa. Sukunimi on käytössä 5274 henkilöllä. Aila on naisten ensimmäisistä etunimistä 59. suosituin (11 458 kpl). Erään sähköisen yhteystietopalvelun kautta löytyy 13 numeroa Aila Makkoselle Suomessa.

– Ei tästä hirveää sotkua ole tullut. Tämä on ihan hauska juttu, kun molemmat ovat ottaneet asian huumorilla, Savonlinnan kaupungilla työskentelevä Aila Makkonen sanoo.

– Soittajat ovat joskus sanoneet, että "nyt tuli oikealle Aila Makkoselle".

Työnjako toimii

Savonlinnan Aila Makkoset eivät ole koskaan tavanneet toisiaan, mutta valtuutettu-Makkonen on lähettänyt ystävänpäiväkortin kiitokseksi "sihteerintyöstä"

– Soittelimme Ailan kanssa ennen ystävänpäivää asian tiimoilta, niin päätin lähettää hänelle kortin.

Työnjako sopii ainakin maatalon emännälle hyvin.

– Hoitakoon julkisuuspuolen se toinen Makkonen.

– Ehkä tosin saan kaupungilla parempaa palvelua, jos luulevat siksi toiseksi, emäntä Aila Makkonen nauraa.