1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vuosi, jona pakolaiskriisi yllätti Euroopan

Tänä vuonna Eurooppaan on tullut enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Euroopan unioni ja yksittäiset eurooppalaiset maat ovat tulleet yllätetyiksi.

Syyrialaispojalla on itku herkässä, kun täyteen lastattu kumilautta pääsee rantaan Lesboksen saarella Kreikassa. Kuva: Filip Singer/EPA

Inhimillinen draama havahduttaa EU-päättäjät

Yli 800 Eurooppaan pyrkijää hukkui laivaturmassa Libyan rannikolla. Kaksi päivää myöhemmin EU:n sisä- ja ulkoministerit hyväksyivät Luxemburgissa kymmenkohtaisen toimintaohjelman, jolla vahvistetaan Välimeren partiointia ja tuetaan turvapaikkaprosesseja Italiassa ja Kreikassa.

Pian myös EU-huippukokous julisti, että uudet kuolemat Välimerelllä pitää välttää. Päätettiin vahvistaa läsnäoloa Välimerellä ja taistella ihmissalakuljetusta vastaan. Toukokuun puolivälissä EU-komissio julkisti laajan siirtolaisuusohjelman. Ihmissalakuljetus ja laivaturmat kuitenkin jatkuvat.

Salakuljettajien veneessä hukkuneita pakolaisia haudattiin Maltalla – vain 24 uhria löytynyt (video)

Välimeren siirtolaiskriisin takia järjestetään EU:n hätähuippukokous

Taas laivaturma Välimerellä – EU-maiden lehdistö raivoaa poliitikoille

EU:n tiedote siirtolaisuusohjelmastaEU-komissio

Eurooppa-neuvoston kannanottoEurooppa-neuvosto

Euroopan komission siirtolaisuusohjelmaEU-komissio

Libyan rannikolla uponneesta laivasta hengissä selvinnyt seuraa uhrien hautajaisia Maltalla. Kuva: Lino Arrigo Azzopardi/EPA

EU hyväksyy Välimeren pelastusoperaation

EU:n ulkoministerit hyväksyivät Välimerelle uuden EUNAVFOR-operaation, joka ensivaiheessa tutki ihmissalakuljetusverkostoja ja -reittejä, ja alkoi sitten pelastaa merihätään joutuneita. Pelastusoperaatio saavutti täyden pelastusvalmiuden 27. heinäkuuta, ja sen avulla pelastettiin parissa kuukaudessa yli kaksi tuhatta ihmistä.

Lokakuussa koossa oli riittävästi kalustoa, ja operaatiota laajennettiin ihmissalakuljetuksen kitkemiseen. Jatkossa voidaan vallata ihmissalakuljettajien veneitä ja tarvittaessa tuhota ne.  Operaatio keskittyy Libyan edustalla oleville vesille. Laajennetun operaation nimeksi annettiin Sophia, elokuussa saksalaisella aluksella syntyneen somalivauvan mukaan.

EU päätti ihmissalakuljetuksen vastaisesta operaatiosta Libyassa

Niinistö vahvisti Suomen osallistumisen EU:n Välimeri-operaatioon

EU-ulkoministerikokouksen tiedote merioperaatiostaEU-ministerineuvosto

Espanjan ilmavoimien sotilaat ovat matkalla ottamaan osaa EU:n Välimeri-operaatioon. Kuva: Julio Munoz/EPA

EU vääntää kättä 40 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittelusta

EU:n huippukokous käsitteli kaksivuotissuunnitelmaa 40 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisesta Kreikasta ja Italiasta muualle Eurooppaan sekä 20 000 kiintiöpakolaisen tavoitetta Lähi-idän pakolaisleireiltä. Asia herätti intohimoja jäsenmaissa.

Lopulta jäsenmaiden yhteenlasketut lupaukset nousivat vain 32 256 uudelleensijoitettavaan. EU:n sisä- ja oikeusministerit päättivät kuukautta myöhemmin (20.7.)  uudelleensijoittamisesta, ja suunnittelivat, että loppujen 7 744 turvapaikanhakijan sijoittelusta päätetään loppuvuoden aikana. 

EU-maat jakavat siirtolaisia – menetelmänä "vapaaehtoinen pakko"

EU:n siirtolaispäätös määrällisesti lähinnä kosmetiikkaa, silti tärkeä päänavaus – asiantuntija

EU-maat pallottelevat siirtolaislukuja – "Tilanne on jo nolo"

EU pääsee osittaiseen sopuun Kreikkaan ja Italiaan tulleiden turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta muualle Eurooppaan. Nämä turvapaikanhakijat saapuivat Pireuksen satamaan Lesboksen saarelta. Kuva: Yannis Kolesidis/EPA

Tulijoiden määrä hypähtää voimakkaasti - Balkanilla kansainvaellus

Samoihin aikoihin, kun EU kiisteli 40 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittelusta, Balkanille tulvi turvapaikanhakijoita Kreikan kautta. EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex ilmoitti, että heinäkuussa Kreikkaan tuli ennätysmäärä ihmisiä, 49 550.

Elokuussa tulijoiden virta vain kiihtyi. Kuun kahdella viimeisellä viikolla tulijoita oli jo 75 000. Reitti kulki Turkista Kreikan saaristoon ja siitä eteenpäin Makedonian ja Serbian kautta kohti Unkaria. Italiaankin tuli yhä turvapaikanhakijoita – parikymmentä tuhatta elokuussa - mutta määrä ei kasvanut samaa tahtia.

Frontexin tiedoteFrontex

Kreikka: Emme selviä siirtolaisten määrästä

Yle Kosilla: Joka yö satoja tulijoita – pakolaisia majoitetaan nyt autolautalle

Pakolaisdraama jatkuu Kosin rannoilla, katso video

Tässä tullaan kumiveneellä turvaan Kosille – katso Ylen video

Kreikkalaismies viittoo ohjeita Turkista kumiveneellä tuleville turvapaikanhakijoille Mytilinillä, Lesboksen saarella. Kuva: Orestis Panagiotou/EPA

Epätoivoiset perheet kahakassa Makedoniassa, Saksa avasi ovet syyrialaisille

Elokuun 21. päivänä tuhatkunta Eurooppaan pyrkivää kahakoi poliisin kanssa Kreikan ja Makedonian rajalla. Makedonia oli sulkenut rajan ja julistanut hätätilan. Epätoivoiset tulijat olivat yöpyneet rajalla ei-kenenkään-maalla ja odottaneet turhaan rajan avautumista. Makedonian halki oli parissa kuukaudessa vaeltanut 44 000 turvapaikanhakijaa.

Taustalla oli Saksan päätös olla käännyttämättä maahan saapuvia syyrialaispakolaisia. Dublinin sopimusta ei sovelleta, eli syyrialaisia ei palauteta siihen EU-maahan, jossa heidät oli ensin rekisteröity turvapaikanhakijoiksi – vaan heidän hakemuksensa voitiin käsitellä Saksassa. Saksa arvioi, että vuonna 2015 maahan tulisi 800 000 turvapaikanhakijaa. Myöhemmin arvio nousi.

Näkökulma: Muhammedin katse ei petä

Saksaan pyrkivä syyrialaismies Ylelle: En odota Euroopalta paljoa, toivon vain pääseväni turvaan

Makedonian Kreikan vastaisella rajalla tuhansia pakolaisia jumissa – video

Lapset jäivät jalkoihin, kun Makedonian poliisi esti tuhansia turhautuneita turvapaikanhakijoita pääsemästä maahan. Turvapaikanhakijat olivat yöpyneet rajalla odottaen pääsyä Makedoniaan. Kuva: Georgi Licovski/EPA

Ihmissalakuljetuksen epäinhimillisyys järkyttää

Itävallassa, Burgenlandissa löydettiin ihmissalakuljettajien hylkäämästä kuorma-autosta 59 miestä, kahdeksan naista ja neljä lasta tukehtuneina. Auton sisäpinnoitetta oli raavittu rikki, ilmeisen pakoyrityksen aikana. Poliisi mukaan kuorma-auton ilmastointijärjestelmä ei toiminut, minkä takia kyydissä olleiden turvapaikanhakijoiden uskotaan tukehtuneen pian autoon nousun jälkeen

Ihmissalakuljetuksesta on paisunut miljardien liiketoimintaa, jopa tuottoisampaa kuin huumeiden tai aseiden salakuljetus. Europol arvioi, että Eurooppaan suuntautuvassa ihmissalakuljetuksessa puuhastelee jo 30 000 rikollista. Asiantuntijat arvioivat, että lähes jokaisen tulijan matkasta ainakin osan hoitavat ihmissalakuljettajat. Riski joutua huijatuksi, ryöstetyksi tai jopa tapetuksi on iso.

Itävallan poliisi: Kuorma-autosta löydettyjen ruumiiden joukossa oli neljä lasta

Itävallassa kuorma-autosta kuolleena löytyneillä siirtolaisilla happea vain tunniksi

Eurooppaan pyrkivällä edessään vaikeita valintoja – ihmissalakuljettajilla konsteja moneen lähtöön

Rikospaikkatutkijat tutkivat Itävallassa rekkaa, josta löydettiin 71 tukehtuneen turvapaikanhakijan ruumiit. Kuva: Roland Schlager / EPA

Unkari torjui tulijoita – ja teki rautatieasemalle motin

Maahanmuuttovastainen Unkari yritti estää tulijavyöryä pystyttämällä aitaa Serbian rajalle. Aita saatiin pitäväksi syyskuun puolivälissä. Tilanne kärjistyi Budapestissä, jossa poliisi esti turvapaikanhakijoita jatkamasta matkaa junalla kohti Itävaltaa. Parisen tuhatta turvapaikanhakijaa leiriytyi kaoottisissa oloissa asemalle.

Unkari päätti 5. syyskuuta sittenkin päästää Budapestiin leiriytyneet turvapaikanhakijat eteenpäin. Turvapaikanhakijat kuljetettiin Itävallan rajalle ja usutettiin ylittämään raja. Yksin lauantaina rajalle ajettiin toistasataa linja-autollista länteen pyrkijöitä.

Näkökulma: Uupuneiden rautatieasemalla Budapestissa tuhannet odottavat pääsyä vapauteen

Näkökulma: Budapestin huonot elintasopakolaiset

Ylen toimittaja Unkarissa: Budapestin rautieasema tyhjeni yhdessä yössä

Turvapaikanhakijat leiriytyivät usean päivän ajan Keletin rautatieasemalla, Budapestissä, ennen kuin Unkari salli heidän jatkaa matkaa kohti Itävaltaa. Kuva: Herbert P. Oczeret/EPA

Pikkupojan kohtalo liikutti ja suututti

Kolmevuotias syyrialaispoika Alan Kurdi ajautui rantaan Turkissa, Bodrumissa. Kuvat kuolleesta lapsesta liikuttivat laajasti eurooppalaisia. Myös monet läntiset valtionpäämiehet kommentoivat tapausta. Ihmisten tuntema myötätunto nosti useiden turvapaikanhakijoita auttavien avustusjärjestöjen lahjoitusmääriä.

Samaan aikaan alkoi vimmainen tapauksen taustojen selvittely. Kuvaa väitettiin ensin lavastetuksi, sitten alettiin tutkia isän kertomuksen todenperäisyyttä. Muut elossa selviytyneet matkustajat kertoivat, että isä oli itse kuljettanut onnettomuusvenettä. Isä menetti turmassa Alanin lisäksi toisen lapsensa ja vaimonsa.

Valokuva nousi taas avainasemaan tiedonvälityksessä – päivä jolloin inhimillisyys huuhtoutui rannalle

Hukkuneen syyrialaispojan isä kertoo järkyttävät tapahtumat

Näkökulma: Hukkunut pikkupoika Euroopan aamukahvipöydässä

Ajankohtainen kakkonen tapasi kuvaajan, joka ikuisti pakolaiskriisin symbolin

Pienen kurdipojan kuolema Turkin rannikolla oli etusivun uutinen monissa länsimaissa. Kuva: Andy Rain / EPA

Rajojen valvontaa kiristetään eri puolilla Eurooppaa

Syyskuun puolivälissä eri puolilla Eurooppaa otettiin uudelleen käyttöön rajatarkastuksia, ihmissalakuljetuksen pysäyttämiseksi. 13.-14.9. rajatarkastuksista ilmoittivat ainakin Saksa, Hollanti, Itävalta, Slovakia ja Tsekki.

Monet poliitikot toivat julki huolensa siitä, miten vapaan liikkuvuuden takaavalle Schengenin sopimukselle käy. Schengenin sopimus mahdollistaa väliaikaisen rajatarkastusten palauttamisen pakottavassa tilanteessa.

Saksa painostaa rajatarkastuksien palautuksella vastahakoisia Itä-Euroopan maita

Rajavalvonta teki paluun Eurooppaan – Unkari julisti eteläosiinsa poikkeustilan

Saksalaispoliisi ohjasi liikennettä Itävallan ja Saksan rajalla syyskuun loppupuolella. Kuva: Barbara Gindl/EPA

EU päätti turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittelusta

EU:n sisäministerit hyväksyivät 120 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisen EU:n alueelle. 66 000 on määrä sijoittaa ensimmäisen vuoden aikana Italiasta ja Kreikasta, Unkari jää järjestelyn ulkopuolelle. Suomen osuus on 2400 turvapaikanhakijaa, ensimmäiset heistä saapuivat lokakuussa.

Tšekki, Slovakia, Romania ja Unkari äänestivät suunnitelmaa vastaan, läntisen jäsenmaat puolsivat uudelleensijoittamista. Sisäministeri Petteri Orpo äänesti Suomen puolesta tyhjää. Pääministeri Juha Sipilä selitti Suomen äänestyspäätöstä sillä, että se perustui syyskuun alussa tehtyyn hallituksen maahanmuuttopoliittiseen linjaukseen.

EU:n turvapaikanhakijoiden siirtojärjestely hyväksyttiin – Suomi jätti äänestämättä

Sipilä: Hallitus muutti maahanmuuttolinjaansa

Näkökulma: Suomi äänesti kuin strutsi

Turvapaikanhakijoiden helpotusta, kun pitkä matka on päättynyt Münchenin rautatieasemalle Saksaan. Kuva: Sven Hoppe/EPA