Noin 50 lentokonetta kaartelee Keski-Suomen yllä – käynnissä vuoden suurin sotaharjoitus

Ilmavoimien maanantaina alkanut tämän vuoden pääsotaharjoitus on tavanomaista suurempi, ja siihen osallistuu noin 2500 sotilasta. Keski-Suomen taivaalla harjoituksessa lentää muun muassa hawkeja ja hornetteja, jotka käyttävät Tikkakosken ja Hallin tukikohtia.

Kotimaa
Hornet
Vesa Vaarama / Yle

Ilmavoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus näkyy ja kuuluu maahan saakka, sillä everstiluutnantti Joni Mahosen mukaan koneet voivat lentää alimmillaan viidenkymmenen metrin korkeudessa.

– Tarvittaessa mennään aina puiden latvoihin asti, mutta matalat lentokorkeudet ovat harvinaisia, koska on lintuaika ja muuttolintuparvia on paljon liikkeellä. Käytännössä varmaan lentokorkeus on 300 metristä 15 kilometriin.

Mahosen mukaan ilmataistelua harjoitellaan useita kertoja vuodessa, mutta hetkeen näin suurta harjoitusta ei ole ollut.

Valtaosa lennoista lennetään aamukuuden iltakymmenen välisenä aikana. Mahosen mukaan lentomelun ei pitäisi rasittaa kohtuuttomasti ketään.

– Harjoitus ulottuu maakunnan rajojen ulkopuolelle Ouluun ja Kajaanin saakka, joten lentoalue on suuri. Lisäksi asutuskeskusten yllä lentämistä yritetään välttää kaikin mahdollisin keinoin, ja suunnata lentoja asumattomille seuduille.

Mahosen mukaan talojen päältä lentämistä ei aina voida välttää. Melu on silloin melkoinen, kun kyse on hawkeista ja horneteista.

– Se voi olla asukkaille säväyttävä kokemus.

Sotaharjoitus päättyy perjantaina.

Joni Mahosta haastatteli Heli Kaski.