1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mies torjui harmaakarhun hyökkäyksen tunkemalla käsivartensa sen kurkkuun

Chase Dellwo sai pari sataa tikkiä päähänsä ja kasvoihinsa, mustan silmän ja syviä haavoja oikeaan jalkaansa karhun hyökkäyksessä.

Tämä harmaakarhu on kuvattu Kicking horse -vuoren lähistöllä Kanadassa syksyllä 2004. Kuva: Kicking horse mountain resort / EPA

Mies selvisi hengissä harmaakarhun raatelusta Choteaussa Montanassa Yhdysvalloissa lauantaina, sanomalehti The Great Falls Tribune (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Mies muisti aikakauslehdestä lukemansa vinkin ja työnsi käsivartensa hyökkäävän karhun kurkkuun.

26-vuotias Chase Dellwo oli metsästämässä jousella veljensä kanssa. Hän huomasi harmaakarhun vasta, kun oli metrin päässä siitä. Karhu oli ollut nukkumassa. Se ei ilmeisesti ollut kuullut eikä haistanut Dellwon lähestymistä kovan tuulen vuoksi.

Dellwo kertoo, että hän ehti ottaa vain pari askelta taaksepäin ja kohottaa jousensa, ennen kuin karhu hyökkäsi. Hän ei ehtinyt virittää joustaan, kun karhu jo kaatoi hänet maahan ja puri häntä päähän.

– Se päästi irti, mutta oli vielä päälläni ja päästi kovimman karjaisun, jonka koskaan olen kuullut, Chase Dellwo kuvailee The Great Falls Tribunessa.

Sen jälkeen karhu puri Dellwoa jalkaan ja nakkasi hänet ilmaan. Kun se lähti tulemaan uudestaan kohti, Dellwo muisti aikakauslehdestä lukemansa jutun.

– Muistin artikkelin, jonka isoäitini antoi minulle kauan sitten. Siinä kerrottiin, että isoilla eläimillä on huono oksennusrefleksi. Joten työnsin käsivarteni sen kurkkuun.

Kikka toimi, ja karhu lähti matkoihinsa. Dellwo liittyi veljensä seuraan, ja tämä ajoi hänet sairaalaan. Sairaalassa Dellwo sai pari sataa tikkiä päähänsä ja kasvoihinsa. Karhusta jäi Delwolle muistoksi myös musta silmä ja syviä haavoja oikeaan jalkaan.

– Haluan kaikkien tietävän, ettei se ollut karhun syy. Se oli yhtä peloissaan kuin minäkin.