Entinen vanhainkoti ei vuosikausiin kiinnostanut ketään – nyt sijoittajat kisaavat surkeaan kuntoon päässeestä rakennuksesta

Haminan kaupunki on saanut Myllyhovin vanhainkotikiinteistöstä toisenkin ostotarjouksen. Uusi tarjous nokitti edellisen 250 000 eurolla. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkönä toimivan kiinteistön kaupoista päätetään torstaina.

Kotimaa
Myllyhovin entinen vanhainkoti.
Petri Lassheikki / Yle

Haminan kaupunki on pyrkinyt eroon vanhasta Myllyhovin vanhainkotikiinteistöstä jo neljän vuoden ajan. Tuona aikana kiinteistö on ollut kiinteistönvälitysfirman kaupattavana, mutta tarjouksia ei ole saatu ainuttakaan. Turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkönä Myllyhovi on toiminut reilun viikon.

Nyt ostotarjouksia on pöydällä kaksin kappalein. Ensimmäisenä tarjouksensa ehti jättämään UP Suomi Oy, jonka kanssa Maahanmuuttovirasto myös sopi Myllyhovin valjastamisesta turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksiköksi syyskuun lopulla. UP Suomi Oy on tehnyt kiinteistöstä 500 000 euron tarjouksen. Yhtiö on jo maksanut 20 000 euron käsirahan.

Haminan kaupunginhallituksen piti hyväksyä ostotarjous maanantaisessa kokouksessaan. Kiinteistöstä saatiin kuitenkin viikonlopun aikana toinenkin ostotarjous ja kaupunginhallitus halusi, että kaupoista tehdään lisäselvityksiä.

Toinen ostajaehdokas, helsinkiläinen kiinteistönvälittäjä Enrico Ruuskanen nokitti aiemman ostotarjouksen tarjoamalla Myllyhovin kiinteistöstä 750 000 euroa. Seuraavan kerran Haminan kaupunginhallitus käsittelee Myllyhovin myyntiä torstaina.

Enrico Ruuskanen on ostamassa Myllyhovia perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin. Ostotarjouksessaan Ruuskanen on esittänyt, että kiinteistö toimisi hätämajoitusyksikkönä seuraavat 1-3 vuotta, jonka jälkeen kohde remontoitaisiin matkailukäyttöön. Ruuskanen omistaa Espoossa kongressihotelli Aavarannan, joka myös toimii tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden väliaikaisena vastaanottokeskuksena.

Kaupunki on myymässä Myllyhovin noin viiden hehtaarin tontin sekä Myllyhovin päärakennuksen ja piharakennukset. Vanhainkotirakennus on huonokuntoinen. Esimerkiksi SPR ei kelpuuta tiloja pidempiaikaiseen turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaan ilman huomattavia remontteja.