1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Yliopisto tarjoaa apuaan turvapaikanhakijoille: kielenopetusta, terveystarkastuksia, geokätköilyä...

Turun yliopiston opiskelijat ovat ilmoittautuneet innolla turvapaikanhakijoiden avuksi. Yliopiston mukaan sadat vapaaehtoiset voisivat olla nopeastikin hyödyksi esimerkiksi suomen kielen opetuksessa ja terveystarkastuksissa.

Kuva: YLE

– Moni yliopisto-opiskelija on innoissaan kysellyt, mitä voi tehdä ja mihin voi mennä turvapaikanhakijoiden avuksi, kertoo Turun yliopiston kehittämisasiantuntija Susanna Sutinen.

Sutinen kertoo, että mukaan on ilmoittautunut liuta vapaaehtoisia – sekä opiskelijoita että henkilökuntaa.

– Avasimme noin viikko sitten yliopiston sisäisen webropol-kyselyn, jonka kautta apuaan on tarjonnut jo yli 300 vapaaehtoista. Lisäksi sähköpostitse on ilmoittautunut mukaan oppiaineita.

Geokätköilystä kulttuuriin

Opiskelijat voisivat esimerkiksi osallistua terveystarkastuksiin ja auttaa kotouttamisessa.

– Lääketieteellinen tiedekunta selvittää parhaillaan oikeudellisesta näkökulmasta, mitä opiskelija saa tehdä ja miten he voisivat konkreettisesti avustaa terveystarkastuksissa, kertoo Sutinen.

Myös muiden tiedekuntien sisällä on ideoitu tapoja auttaa.

– Kasvatustieteessä on suunniteltu muun muassa lasten puuhapäivää, kaupunkikiertokävelyitä ja geokätköilyä. 

– Myös suomen kielen opiskelijoita on ilmoittautunut avuksi. He voisivat olla mukana kielen lisäksi suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin opettamisessa, Sutinen luettelee.

Lisäkannustimena opintopisteitä

Turun yliopiston kehittämisasiantuntijan Susanna Sutisen mukaan ainakin suomen kielen opiskelijoille on luvattu, että he saisivat turvapaikanhakijayhteistyöstä harjoittelupisteitä. Pisteitä on mahdollista sisällyttää tutkintoon.

– Pidemmällä tähtäimellä mietimme jo, minkälaista koulutusta yliopisto voisi olla tarjoamassa turvapaikanhakijoille tulevaisuudessa.

– Tapaamme SPR:n kanssa ensi viikolla. Silloin päätämme, minkälaista vapaaehtoisyhteistyötä yliopisto alkaa tehdä. Etenemme SPR:n ehdoin. Järjestön ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin saada turvapaikanhakijat vaatetettua ja ruokittua.