1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Rikoshuhut roihuavat netissä – maahanmuuttajat perättömien väitteiden kohteena

Poliisia ja Suomen Punaista Ristiä kuormittavat perättömät huhut maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. SPR:n mukaan kyse on tarkoituksenmukaisesta huhujen levittelystä. Päijät-Hämeen poliisilla ei ole tällä hetkellä yhtäkään nettipoliisia katkomassa huhuilta siipiä.

Kuva: Yle

Poliisista ja SPR:stä kerrotaan, että maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista liikkuu paljon perättömiä huhuja, joissa muun muassa turvapaikanhakijoiden väitetään tehneen väkivallantekoja.

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolaisen mukaan huhuja tuotetaan tarkoituksellisesti, koska netissä vellovien perättömien väitteiden määrä on niin suuri.

Siellä missä ihmiset ovat, pitäisi olla myös poliisin.

Tero Seppänen

Savolaisen epäilys saa tukea myös Hämeen poliisilaitokselta. Poliisin mukaan ongelma on osittain siinä, että väitetyistä rikoksista ei tehdä rikosilmoituksia.

Perättömät väitteet eivät välttämättä leviäisi netissä niin tehokkaasti, jos poliisiilla olisi paremmin resursseja osallistua nettikeskusteluihin.

– Tarve verkkotiedustelulle on totta kai korostunut tässä ajassa. Siellä missä ihmiset ovat, pitäisi olla myös poliisin, Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen summaa.

Seppäsen mukaan Päijät-Hämeessä ei työskentele tällä hetkellä yhtäkään nettipoliisia.

– Niin sanottuina normaaliaikoinakin pitäisi olla nettipoliiseja, mutta tällaisina aikoina niitä pitäisi ehdottomasti olla.

Nettipoliiseja yritetään värvätä

Huhuilla on tapana levitä netissä tehokkaasti.

Päijät-Hämeestä käsin ei kukaan käy tällä hetkellä katkomassa huhuilta siipiä.

Tero Seppänen

– Päijät-Hämeestä käsin ei kukaan käy tällä hetkellä katkomassa huhuilta siipiä. Se on tosi asia, joka on käsissä, summaa apulaispoliisipäällikkö Seppänen.

Hän toivoo, että Päijät-Hämeessäkin poliisi olisi tulevaisuudessa enemmän netissä oikomassa maahanmuuttajiin kohdistuvia väitteitä.

– Meillä on ollut nettipoliiseja, mutta on täysin luonnollista, että ihmiset hakeutuvat uusiin tehtäviin. Meillä on kuitenkin koko ajan rekrytoinnit käynnissä nettipoliisin tehtäviin poliisilaitoksen sisällä.