1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Funkissairaalasta piti tulla turistikohde – nyt tyhjästä sairaalasta kaavaillaan vastaanottokeskusta

Joutsenon vastaanottokeskus muutti uusiin tiloihin Konnunsuolle vuonna 2012 terveysturismin tieltä. Vanha keuhkoparantola, josta keskus joutui lähtemään on kuitenkin edelleen tyhjillään.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Vuonna 2012 Lappeenrannan kaupunki päätti siirtää Tiuruniemen vastaanottokeskuksen noin kolmenkymmenen kilometrin päähän Joutsenoon, entiseen Konnunsuon vankilaan. Kaupungin päätös olla jatkamatta vastaanottokeskuksen vuokrasopimusta tuli keskukselle yllätyksenä.

– Se oli stressaavaa, kun aluksi ei tiedetty mihin suuntaan lähdetään. Onneksi Konnusuon alue oli juuri vapautumassa, joten uudet tilat löydettiin loppujen lopuksi aika kivuttomasti, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Kari Kähkönen muistelee.

Se oli stressaavaa, kun aluksi ei tiedetty mihin suuntaan lähdetään.

Kari Kähkönen

Maahanmuuttovirasto suunnittelee nyt turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan aloittamista uudelleen Tiuruniemessä. Maahanmuuttovirasto kaavailee Tiuruniemeen tiloja noin 600–700 turvapaikanhakijalle.

Neuvottelut rakennuksen omistajan kanssa ovat käynnissä, mutta rakennuksen käyttöönottoaikataulu on täysin avoin.

Vuonna 2012 Tiuruniemen vanhan sairaalan alueen varalle oli suuret suunnitelmat. Puhuttiin muun muassa uudenlaisesta turistikohteesta, hotellista, sekä asunto- ja hyvinvointipalvelujen keskuksesta.

Hankala taloustilanne kuitenkin johti siihen, että mikään silloisista haaveista ei koskaan toteutunut.

– Alueen kehitys kohtasi paljon vastaankäymisiä. Kesällä 2013 hyväksyttiin kuitenkin alueen kaavamuutos, joten kaikki olisi valmista uuden toiminnan suunnittelulle, Lappeenrannan kaupungin entinen apulaisjohtaja Kari Karkiakoski kommentoi.

Tiuruniemen etu on sen sijainti

Tiuruniemen vastaanottokeskuksessa oli enimmillään 450 turvapaikanhakijaa. Nykyisessä Joutsenon vastaanottokeskuksessa heitä on tällä hetkellä noin 470.

Kähkönen on hyvin tyytyväinen nykyisiin tiloihin ja esimerkiksi nykyisen säilöönottoyksikön perustaminen ei olisi ollut mahdollista Tiuruniemmessä. Vanhalla sairaalalla oli myös omat hyvät puolensa.

– Tiuruniemi oli lähempänä keskustaa. Imatra oli siinä lähellä ja se helpotti asiakkaiden liikkumista. Joutsenosta liikkuminen vie enemmän aikaa. Nyt emme ole enää niin kompaktissa kasassa saman katon alla, mutta alue on monipuolisempi, Kähkönen korostaa.