1. yle.fi
  2. Uutiset

A2 Pakolais-ilta: "Jotkut eivät vain halua ulkoeurooppalaisia ihmisiä Suomeen"

A2 Pakolais-ilta lähti käyntiin keskustelulla siitä, pitäisikö maahanmuuttajia pelätä vai ei.

politiikka
A2 Pakolais-ilta
Kati Laukkanen

A2 Pakolais-ilta lähti käyntiin keskustelulla peloista. Kauhavalainen kaupunginvaltuutettu Mika Kankaansyrjä kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta paikkakunnalle perustetun vastaanottokeskuksen vuoksi.

– Monet olivat nuorten tyttöjen turvallisuudesta huolissaan, sillä vastaanottokeskus sijaitsee aivan koulun vieressä.

Kankaansyrjän mukaan monet vanhemmat pelkäävät, että alaikäiset tytöt joutuisivat ahdistelun tai jopa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikaisen mielestä vanhempien huoli johtuu osittain siitä, miten asiasta on tiedotettu.

– Asiasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa on lietsottu pelkoja ihmisille, ja ne ovat olleet massatapahtumia, joissa tunnelma on ollut pelottava sinällään. Näin on saatu vanhemmat pelkäämään aika tavalla. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että pelot ovat olleet turhia.

Tutkija: Taustalla myös rasismia

Tutkija Karin Creutzin mukaan ihmisten peloista on keskusteltava, ja niitä voi hälventää tiedolla. Creutz kuitenkin muistuttaa, että taustalla on muutakin kuin aitoa pelkoa.

– Osa ihmisistä ei vain yksinkertaisesti halua ulkoeurooppalaisia Suomeen. Pitää muistaa, että tässä on taustalla myös rasistinen liike.

Creutzin mukaan maahanmuuttajiin kohdistuvat pelot eivät suoraan liity tämänhetkiseen turvapaikanhakijatilanteeseen.

– Pakolaistilanne nyt ei ole pelkoa tai huolestunutta ilmapiiriä luonut, se on ollut olemassa jo ennen kuin Suomeen on tullut suuria määriä maahanmuuttajia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola puolestaan oli sitä mieltä, että pelkoihin on aihetta.

– Helsingin poliisi on sanonut, että ryöstely ja seksuaalinen ahdistelu on lisääntynyt viime aikoina.

Katso Ajankohtaisen kakkosen Pakolais-ilta tiistaina 6. lokakuuta TV2 kello 21 tai Yle Areenassa. Voit osallistua illan keskusteluun tunnisteella #a2ilta ja #ylea2.

Lue seuraavaksi