Vältä pahimmat mokat työhaastattelussa – älä jauha purkkaa ja muista firman nimi

Työnhaku ilman työkokemusta on entistä vaikeampaa. Vasta työelämään ponnistava nuori voi kuitenkin parantaa työnhakutaitojaan noudattamalla muutamaa yksinkertaista neuvoa.

Kotimaa
Tyttö käyttää matkapuhelinta.
Milla Takala / Lehtikuva

Kun työpaikat ovat vähissä ja niistä käydään kovaa kilpailua, voi kokematon nuori jäädä aiempaakin helpommin altavastaajan asemaan työmarkkinoilla.

Kouvolan kaupungin yrityskoordinaattori Katja Niemi kertoo, että osa nuorista taitaa työnhaun hyvinkin, mutta toisille hyvät neuvot ovat kalliit. Niemi listasi vinkkejä, jotka auttavat menestymän työnhaussa.

1. Selvitä vahvuutesi

Niemen mukaan työnhaussa on aina ihan ensimmäiseksi tärkeintä määritellä, missä hakija on hyvä. Nuori, jolla ei ole työkokemusta, voi pyrkiä etsimään vahvuuksiaan myös vapaa-ajan harrastuksista. Esimerkiksi jalkapalloa pelaava voi todeta olevansa hyvä tekemään yhteistyötä ja toimimaan ryhmässä.

– Se on ollut monelle avaava kokemus, että tämähän onkin se minun vahvuuteni ja tällaista osaamista minulta löytyy. Monesti osaamista ajatellaan liian suppeasti, Niemi selittää.

2. Huomioi työnantaja hakemuksessa

Kun yrityskoordinaattori Katja Niemi neuvoo työttömiä työhakemuksen tekemisessä, hän painottaa työpaikkailmoituksen huolellista lukemista. Hakijan on tiedettävä, millaista työntekijää työnantaja hakee ja mitä palkattavalta odotetaan.

– Siihen lähdetään vastaamaan ja hakemus räätälöidään kyseiseen paikkaan.

Niemi painottaa, että työn hakeminen on kokopäivätyötä ja että siihen on paneuduttava kunnolla. Samaa hakemuspohjaa ei pidä kopioida joka paikkaan. Hutilointi voi maksaa mahdollisuuden.

– Olen kuullut työnantajalta, että on tullut hakemus, jossa on ihan toisen firman nimi. Siinä kohtaa voi ajatella, ettei se paikka sieltä aukene, Niemi valistaa.

3. Valmistaudu haastatteluun

Jos nuori saa kutsun työhaastatteluun, mahdolliseen työnantajaan on syytä tutustua kunnolla. Niemi kehottaa tutustumaan työantajan netti- ja Facebook-sivuihin vielä kerran, vaikka pohjatyö olisikin tehty jo hakemusta kirjoittaessa.

– Kannattaa käyttää hetken aikaa siihen, että tiedostaa, mihin firmaan on menossa.

Työhaastattelua voi harjoitella vaikka kaverin kanssa. Niemi vinkkaa, että netistä löytyy listoja yleisistä haastattelukysymyksistä.

– Koskaan ei kannata opetella ulkoa mitään vastauksia, mutta on ihan hyvä perehtyä vähän etukäteen, minkälaisia kysymyksiä sieltä mahtaa tulla ja valmistautua siihen, että osaa kertoa itsestään ja vahvuuksistaan.

4. Älä myöhästy ja käyttäydy siivosti

Yrityskoordinaattori Katja Niemi teroittaa asiakkailleen, että heidän pitää olla työhaastattelussa ajoissa. Kellonajan ja osoitteen lisäksi on viisasta selvittää, missä esimerkiksi pysäköidään.

– Ei ole mikään syy myöhästyä haastattelusta, että en löytänyt parkkipaikkaa, hän napauttaa.

Myöhästyminen voi heikentää ensivaikutelmaa, mutta niin myös sulkeutunut olemus. Reipas tervehtiminen on kaiken A ja O, eikä jännittämistäkään tarvitse pelätä.

– Tietynlainen jännittäminen on myös ihan hyvä asia, silloin sitä skarppaa ja se antaa haastattelijalle sellaisen kuvan, että tämä on kiinnostunut tästä paikasta, Niemi muistuttaa.

Niemi muistaa nuoria myös peruskäytöstavoista: Purkka laitetaan pois suusta ja kännykkä pidetään äänettömällä tai jätetään sivummalle. Myös loppuviimeistely kannattaa.

– Kun haastattelu on ohi, kiittää siitä, että on saanut tulla. Reipas kättely ja hyvänpäiväntoivotukset – se on siinä.