1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Neuvo vanhalle pariskunnalle: Muistele menneitä hyvällä, älä pahalla

Kun pitkään yhdessä ollut pariskunta jää vihdoin kahden, on yhteinen aika odotuksilla ladattu. Vanhusten parisuhteissa saattavat painaa vuosikymmenten takaiset asiat ja mustasukkaisuuskin. Niin pitkää liittoa ei olekaan, etteikö toisen ajatuksista kannata kysyä, neuvoo kirjailija Kirsti Ijäs.

Kotimaan uutiset
Nainen syysauringossa
Ville Välimäki / Yle

Kirjailija Kirsti Ijäs on tehnyt elämänuransa perheneuvonnan parissa ja kirjoittanut monta kirjaa ihmisen myöhempiin elämänvaiheisiin liittyen. Seniori, ikäihminen, harmaa pantteri, kunniakansalainen vai mikä?

Mutta sitten kun lapset ovat lähteneet pesästä ja työelämään liittyvät asiat on hyvästelty, on pariskunta kokonaan uuden edessä.

Kirsti Ijäs

– Minä kannatan vanhusta. Minusta vanhus on kaunis sana, pohtii Kirsti Ijäs.

Sitten kun. Ruuhkavuosien keskellä ravihevosen lailla juoksevalle vapaa-aika yhdessä puolison kanssa häämöttää lupaavana vaihtoehtona.

– Mutta sitten kun lapset ovat lähteneet pesästä ja työelämään liittyvät asiat on hyvästelty, on pariskunta kokonaan uuden edessä. Yhteistä aikaa on saatettu odottaa ja kaivata viisikymppisestä lähtien. Kun aika sitten tulee, molempien odotukset eivät välttämättä ole samanlaisia, sanoo Kirsti Ijäs.

– Toinen saattaa odottaa romanttista, yhteistä aikaa puolisonsa kanssa, kun taas toinen on ajatellut suuntautua harrastuksiin ja parisuhteen ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Jos käsitykset ovat erilaisia, omista ajatuksista pitää puhua, sillä pitkäkään liitto ei takaa sitä, että toisen ajatukset osataan lukea. Ei kannata ajatella, että "kyllähän minä sinut jo tunnen", sanoo Kirsti Ijäs.

Valokuvat kaivavat hyvät muistot esiin

Kun päivät eivät enää täyty työmenoilla tai lasten kuskaamisella, on yhteistä aikaa yllättäen paljon. Herääkin kysymys: kuka on tuo toinen, joka talossani asuu?

Olen monta kertaa ajatellut, että vanhat valokuvat kannattaisi kaivaa esiin.

Kirsti Ijäs

– Hyvässä parisuhteessa on jokaisessa vaiheessa hyvä säilyttää keskustelutaito. On hyvä tunnistaa, että erilaiset odotukset ovat tunnetason tila, johon apua saa puhumalla. Voidaan miettiä,mitä tehdään yhdessä ja missä menevät suhteen erillisyyden rajat.

– Olen monta kertaa ajatellut, että vanhat valokuvat kannattaisi kaivaa esiin: kuvista pulppuaa monenlaista hauskaa siitä, mitä on yhteisen elämän varrella koettu. Tulee kokemus siitä, kuinka paljon on ollut yhteisiä kokemuksia elämän varrella, sanoo kirjailija Kirsti Ijäs.

Ei täällä ennenkään ole apua tarvittu

Vanhoilla päivillä mustasukkaisuus saattaa nostaa päätään. Kohteena saattaa olla vaimon lenkkikaverit, paremmat suhteet jälkikasvuun tai miehen harrastukset.

– Silloin voi tulla puolisolle mieleen, miksi et huomioi minut nyt, kun siihen vihdoinkin on aikaa? Jos on vuosikymmeniä ajateltu, että ei tässä ole apua tarvittu, niin silloin siellä vasta onkin sitä käsittelemätöntä tavaraa. Sellaisen taakan purkamisessa ammattiapu on tarpeen, pohtii Kirsti Ijäs.

Pitkässä liitossa elämänarvot ovat asettuneet tasapainoon, joten vanhoja kannattaa muistella – hyvällä tavalla.

Kirsti Ijäs

– Toista ei kuitenkaan voi pakottaa hakemaan apua, vaan yksinkin kannattaa mennä. Apua voi hakea myös itselleen. Sehän on sitten myönteinen haaste toiselle, jos itsessä on tapahtunut joku muutos. Parisuhteen käsitys voi olla myös erilainen. Yhden mielestä siihen kuuluvat seksuaalisuus ja välittäminen, kun taas toiselle tärkeintä on taloudellinen turva. Silloin olisi tärkeää huomata yhdistävät asiat, sanoo Ijäs.

Yhteinen kilometrimittari asettaa haasteita, mutta yhteisessä maratonissa on myös voimaa.

– Monet kaivavat esiin nuoruuden aikaisia ystäviä ja vanhoja harrastuksia. Ehdoton vahvuus ovat myös muistot sekä yhteiset tavat ja tottumukset. Pitkässä liitossa elämänarvot ovat asettuneet tasapainoon, joten vanhoja kannattaa muistella – hyvällä tavalla, nauraa kirjailija Kirsti Ijäs.

Lue seuraavaksi