Uusi taistelutapa ensimmäistä kertaa Ilmavoimien käytössä – "Vihollisen on vaikeampi tietää, missä olemme"

Ilmavoimien tämän vuoden pääharjoitus näkyy laajalla alueella. Ilmataistelut keskittyvät Kajaanin ja Vaasan väliselle alueelle.

Kotimaa
Hävittäjä ilmassa.
Tiia Korhonen / Yle

Vieremän maantietukikohdasta lähtee neljän hornetin parvi komeaan lentoon kuulaassa syyssäässä. Käynnissä on Ilmavoimien tämän vuoden pääharjoitus, johon osallistuu koko maassa 2 400 sotilasta ja 50 konetta.

Harjoitus alkoi maanantaina ja kestää perjantaihin saakka, ja siltä odotetaan paljon.

– Saamme koulutettua joukkoja sodan ajan tehtäviin ja aktiivista toimintaa tukikohtiin. Lisäksi harjoittelemme nyt ensimmäistä kertaa näin isossa harjoituksessa ilmasta-maahan-toimintaa, mikä on uusi elementti meille. Otamme nyt ensimmäistä kertaa käyttöön myös uuden taistelutavan ja kaluston liikuteltavuuden, Karjalan lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen sanoo.

Uusi taistelutapa vaikeuttaa vihollisen toimintaa, sillä taistelutapa perustuu liikkumiseen.

– Tukikohtien kriittiset voimavarat ovat paremmin pyörien päällä eli pystymme paremmin liikkumaan tukikohdasta toiseen sekä tukikohtien sisällä. Vihollisen on siis vaikeampi tietää, missä olemme.

Ilmasta-maahan-toimintaa kuvaa Mikkosen mukaan parhaiten sana pommitukset. Toisin sanoen lentokoneista pudotetaan maahan muun muassa rynnäkköohjuksia. Tarkoituksena on paitsi harjoitella maassa toimintaa pommituksen aikana, mutta myös itse pommittamista, sillä parhaillaan menossa oleva F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien päivittäminen mahdollistaa sen.

Eniten melua on tukikohtien lähellä

Harjoituksessa on useita tukikohtia ympäri maata, muun muassa Kuopion Rissalassa, Tikkakoskella ja Oulussa. Karjalan lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen sanoo, että harjoitus näkyy myös Kainuun taivaalla.

– Harjoitus tapahtuu alueella, joka rajoittuu oikeastaan Kajaanin, Kuopion, Jyväskylän, Vaasan ja Oulun väliselle alueelle. Lentotoiminta on alueella vilkkaampaa kuin normaalisti.

Ilmavoimien hävittäjä.
F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä.Tiia Korhonen / Yle

Harjoituksessa on mukana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä 30 kappaletta, Hawk-suihkukoneita 12 sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Lisäksi mukana on Maavoimien NH90-kuljetuskopteri.

– Ilmataistelut keskittyvät etenkin Kajaanin ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksessa lennetään päivittäin myös useita lentokierroksia Kajaanin ja Oulun välillä, joten taivaalla näkee ainakin pääkalustoamme eli Hornet-hävittäjiä. Todennäköisesti voi kuulla ja nähdä myös Hawk-harjoitussuihkukoneita, Mikkonen kertoo.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriöitä. Eniten melua on tukikohtien läheisyydessä.

– Totta kai koneista tulee melua, mutta pyrimme välttämään haittoja niin, että lennämme mahdollisimman vähän asutuksen lähellä. Lisäksi kaikki nousut ja laskut pyritään lentämään niin, että melua on mahdollisimman vähän, Karjalan lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen kertoo.