Museo pyyhkii pölyt ja tulee kansan pariin – pioneerihanke kaikille Suomen museoille

Hämeenlinnan historiallinen museo jättää Hämeen keskiaikaisen linnan ja muuttaa kaupungin ydinkeskustaan. Museoväen mielestä uusi toimintamalli on ainutlaatuinen koko Suomessa.

museot
Skogsterin talo Hämeenlinnan keskustassa
Antti Ruonaniemi / Yle

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon johtaja Tuulia Tuomi kertoo, että museon toiminnan keskeiseksi kohteeksi on otettu kaupungin asukkaat ja seudulla asuvat ihmiset.

– Aiomme kokeilla hyvin rohkeasti uusia toimintatapoja. Kannustamme ihmisiä tulemaan mukaan tuottamaan museopalveluita kaikki yhdessä, kertoo Tuulia Tuomi.

Museo tulee kaupungin ydinkeskustaan arvokkaaseen Skogsterin taloon. Sijainti antaa mahdollisuuden siihen, että kaupunkilaiset löytävät museon helposti.

Sijainti antaa mahdollisuuden siihen, että kaupunkilaiset löytävät museon helposti.

Tuulia Tuomi

– Toivomme, että museo olisi olohuone, johon kaupunkilaiset voisivat tulla. Voisimme yhdessä miettiä, voiko museotoiminnassa olla harrastusmahdollisuuksia ja muita yhteisöllisiä toimintoja.

Uudistuksen ajatuksena on näkyä eri puolilla kaupunkia. Tuomi muistuttaa, että Skogsterin museo on ainoastaan tukikohta keskustassa.

– Toimimme koko kaupungin ja maakunnan alueella. Olemme jo kokeilleet hajautettua toimintaa. Olimme viime kesänä kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinna 375 vuotta multivisiomme kanssa.

– Tulevaisuudessa näymme toreilla, kouluissa, päiväkodeissa, palveluasumisen yksiköissä ja vaikka ravintoloissa, kertoo museonsa ravintolan yläkertaan muuttava museonjohtaja Tuulia Tuomi.