Luxleaksin jälkimainingit: EU-maat joutuvat paljastamaan yritysten verosopimukset

Yrityksille tehtyjä verosopimuksia ei voi enää pitää salassa. EU:n valtiovarainministerit ovat päättäneet, että jäsenmaat kertovat kansainväliset verosopimuksensa toisilleen.

Yle maailmalla: Bryssel
johtaja kädet neuvottelu sopimus mies nainen paperi kokous päätös
Yle

Kansainvälisten yritysten verosopimukset pitää jatkossa automaattisesti kertoa muille EU-maille. Tähänkin asti verosopimuksista on pitänyt kertoa kysyttäessä, mutta harva valtio on osannut niiden perään kysellä.

Tarkoitus on hillitä EU-maita kilpailemasta keskenään yrityksistä ja hankaloittaa verojen välttelyä.

Tiedoille luodaan rekisteri. Tieto ei kuitenkaan ole julkista eikä kaikkien saatavilla. Se on tarkoitettu veroviranomaisille.

Valtioiden pitää kertoa tiedot verosopimuksista automaattisesti muille EU-maille vuoden 2017 alusta lähtien, myös viiden edellisen vuoden aikana tehdyt sopimukset. Pikkufirmojen tai vain jonkin maan sisällä toimivien yritysten ei tarvitse raportoida veroratkaisujaan.

Luxleaks-skandaali sai Junckerin toimimaan

Yritykset ovat pilkkoneet ja siirrelleet toimintaansa edullisen verokohtelun perässä. Osa jäsenmaista on menettänyt verotuloja maille, jotka ovat tehneet yrityksille halvempia sopimuksia.

Luxleaks-tietovuodossa paljastui, että esimerkiksi Luxemburg on houkutellut kansainvälisiä yrityksiä edullisin verosopimuksin, jolloin yritykset ovat maksaneet tuskin lainkaan veroja. Valtiot tekevät yritysten kanssa verosopimuksia, joilla ne houkuttelevat yrityksiä alueelleen lupaamalla yrityksille edullista verotusta.

Luxleaksin paljastamia sopimuksia oli tehty aikana, jolloin komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli Luxemburgin pääministeri. Luxleaks-paljastusten jälkeen Juncker on yrittänyt EU:ssa taistella veronvälttelyä vastaan ja pannut vireille aloitteita, joilla verotuksesta tehdään entistä läpinäkyvämpää.

Samaan aikaan myös G20-maat ja OECD yrittävät taistella veronvälttelyä vastaan. Ne valmistelevat päätöksiä, joilla yrityksiä verotettaisiin siinä maassa, jossa ne todella toimivat.