1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Iran uhkaa boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja Rushdien takia

Kirjailija Salman Rushdie hiertää yhä Iranin poliittista johtoa. Iran uhkaa jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdie pitää puheen messujen avajaisissa. Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini määräsi vuonna 1989 Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi hänen halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

Salman Rushdie kuvattuna Madridissa 6. lokakuuta. Kuva: Gerard Julien / AFP

– Rushdien esiintyminen ylittää sietokyvyn rajan. Fatwa on yhä voimassa ja heijastelee uskontoamme. Vaadimme, että järjestäjät peruvat Rushdien esiintymisen.

Näin julistaa Iranin apulaiskulttuuriministeri Seyed Abbas Salehi iranilaisen uutistoimiston mukaan.

Salman Rushdien on määrä puhua Frankfurtin kirjamessujen avajaisissa ensi tiistaina. Messujen yhtenä pääteemana on ilmaisunvapaus ja sen rajoitukset. Rushdie on kirjallisen tuotantonsa ja henkilökohtaisten kokemusten vuoksi mitä sopivin esiintyjä messuilla, perustelevat järjestäjät valintaansa.

Salman Rushdie on elänyt tarkkaan vartioitua elämää vuodesta 1989 lähtien. Ajatollah Khomeini määräsi tuolloin Rushdielle fatwan eli käytännössä kuolemantuomion jumalanpilkasta. Khomeinin seuraaja uudisti tuomion vuonna 2005.

Kotimaassaan Britanniassa Rushdiella oli ympärivuorokautinen poliisivartiointi. Nykyään Rushdie asuu Yhdysvalloissa ja hän on lisännyt julkisia esiintymisiä, mutta turvallisuussyistä muuttaa yhä ohjelmaansa lyhyelläkin varoituksella.

Kunniavieraana maailman suurin islamilainen valtio

Jos Iran todella päättäisi boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja, olisi se paha takaisku maan kirjailijoille ja kustantajille. Vime vuonna Frankfurtin messuilla oli mukana lähes 300 iranilaiskustantamoa ja yli 1200 iranilaiskirjaa.

– Hallituksemme ei pitäisi boikotoida koko tapahtumaa. Jos teemme niin, saa Rushdie vain lisää julkisuutta, mikä ei ole Iranin etu, sanoo Iranin osastoa messuilla johtava Amirmasoud Shahramnia.

Boikotti saa myös kannatusta iranilaiskustantajilta. 11 kustantajaa on kirjelmöinyt messujärjestäjille vaatien Rushdien esiintymisen perumista. Rushdien kutsumista pidetään erityisen loukkaavana, koska Frankfurtin kirjamessujen kunniavierasmaa on tänä vuonna Indonesia, maailman suurin islamilainen valtio.

Frankfurtin kirjamessut saivat viime vuonna suurta huomiota suomalaismediassa, sillä teemamaana oli Suomi. Frankfurtin kirjamessut järjestetään 14. - 18. lokakuuta.