Sijoittaisitko paikalliseen? Pirkanmaalla kokeillaan startup-yritysten joukkorahoitusta

Neljä pirkanmaalaista startup-yritystä etsii sijoittajia tavallisista kadunkulkijoista. Suomen ensimmäisessä alueellisessa joukkorahoituskampanjassa kasvuyritysten osakkeita voi hankkia muutaman sadan euron sijoituksella.

Kotimaa
Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.
Mikko Kuusisalo / Yle

Pirkanmaalaisilla on tänä syksynä ainutlaatuinen tilaisuus tukea paikallisia kasvuyrityksiä. Pirkanmaalla järjestetään Suomen ensimmäinen alueellinen joukkorahoituskampanja, jossa startup-yrityksille etsitään sijoittajia.

Kuka tahansa voi sijoittaa neljään pirkanmaalaiseen kasvuyritykseen muutaman sadan euron minimisummalla.

– Aiemmin sijoittajia on etsitty samalla tavalla enkelirahoittajista, eli puoliammattimaisista sijoittajista. Nyt koimme, että laajat joukot voisivat sijoittaa vielä listaamattomiin yrityksiin, toteaa projektin vetäjä Jussi Heinilä yrityskiihdyttämö Accelerandosta.

Vastaavaa joukkorahoitusta ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa.

Yksinkertaiset ideat veivät finaaliin

Joukkorahoituskampanjassa sijoituksia etsivät Eximap, Poppaa, Runteq ja Skillzz Up.

Eximapin (siirryt toiseen palveluun) mobiilisovelluksen avulla autojen huoltokorjaamot ja varaosakaupat voivat tarjota palvelujaan suoraan asiakkaan puhelimeen. Poppaa (siirryt toiseen palveluun)tekee tarinavetoisia mobiilitoimintapelejä. Runteqin (siirryt toiseen palveluun) sovelluksella kuntojuoksijat voivat kehittää itseään älykkään teknologian avulla. Skillz Up (siirryt toiseen palveluun) on taas yksilöllistä oppimista mittaava ja kehittävä sovellus.

Joukkorahoituskampanjan finaalipaikkoja tavoitteli yhteensä 15 yritystä.

Heinilän mukaan nämä neljä yritystä valikoituivat finaaliin, koska niiden liikeideat olivat helposti ymmärrettäviä, tuotteet melko valmiita ja tiimi on koossa.

Palkintona lisää näkyvyyttä

Yrityksillä on aikaa kerätä rahoitusta lokakuun loppuun. Eniten sijoituksia kerännyt yritys pääsee esiintymään suureen startup-tapahtumaan Slushiin, joka järjestetään marraskuussa Helsingissä.

Yritykset tavoittelevat kampanjassa vähintään 50 000–60 000 euron summia. Yrityksistä Eximap on jo saavuttanut tämän tavoitteen.

Heinilä muistuttaa, että yksityinen rahoitus on tärkeää kasvuyrityksille.

– Alkuvaiheessa yrityksillä ei ole tuloja kattamaan tuotekehitystä ja markkinointikustannuksia. Pankit ovat nihkeitä sijoittamaan tällaisiin kohteisiin, joten yritykset tarvitsevat yksityistä rahoitustukea, toteaa Heinilä.

Minimisummalla pääsee omistajaksi mielenkiintoiseen kasvuyritykseen, joka voi olla seuraava Nokia.

Jussi Heinilä

Sijoittajat saavat vastineeksi yrityksen osakkeita ja osakkeen mahdollisen arvonnousun sekä pääsevät mukaan yhtiökokouksiin.

Vaikka vain muutama kymmenestä kasvuyrityksestä menestyy, Heinilä kannustaa pirkanmaalaisia sijoittamaan paikallisiin yrityksiin.

– Minimisummalla pääsee omistajaksi mielenkiintoiseen kasvuyritykseen, joka voi olla seuraava Nokia.

Joukkorahoituskampanjan järjestävät yrityskiihdyttämö Accelerando, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea ja joukkorahoituspalvelu Invesdor.