1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. immateriaalioikeus

EU auttaa lappilaisia yrityksiä turvaamaan immateriaalisia oikeuksiaan

Rovaniemeläiset yrittäjät pääsivät tiistaina keskustelemaan haasteistaan Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaavan johtajan Kerstin Jornan kanssa. Keskusteluissa nousi esille erityisesti lappilaisten yritysten mahdollisuus turvata omat tuoteideansa ulkomaanmarkkinoilla.

immateriaalioikeus

Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaava johtaja Kerstin Jorna vieraili tiistaina Rovaniemellä ja tapasi paikallisia yrittäjiä. Keskustelu käsitteli paljolti patentteja ja tuotemerkkejä eli niin sanottuja immateriaalioikeuksia.

Niillä on iso merkitys, jos yritys haluaa viedä tuotteitaan ulkomaille ilman pelkoa siitä, että joku varastaa tuotteen idean, sanoo Kerstin Jorna.

– Tämä asia on täällä Lapissa aivan yhtä tärkeä asia kuin pääoman vapaa liikkuvuus, jotta lappilaiset yritykset pääsevät maailmanmarkkinoille ja saavat siellä tuotteitaan kaupaksi.

Myös yrittäjä Ilkka Länkisen mukaan Santa Parkin kaltaisille yrityksille immateriaalioikeudet ovat keskeisiä, kun luovien alojen tuotteilla tehdään kauppaa ulkomailla.

– Ne ovat huomattavan tärkeitä. Tuonne maailmalle ei voi mennä, ilman että on se oma perusta ja pohja kunnossa. Jos asiakas haluaa konseptia ostaa tai lisenssiä liisata, niin keskeinen osa tätä konseptia tai lisenssiä ovat ne immateriaalioikeudet.

Lue seuraavaksi