1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tämä on hirvipeijaisten pahin kuokkavieras

Vieraan nimi on Clostridium perfringens. Se viihtyy edellisenä päivänä tehdyssä hirvikeitossa tai -padassa, joka on jäähdytetty hitaasti ja säilytetty lämpimässä.

Kuva: Yle

Hirvijahdin tuotettua tulosta useat metsästysseurat järjestävät jäsenilleen ja sidosryhmilleen kaatojuhlia eli peijaisia. Peijaisia pidetään niin ravintoloissa kuin vaikkapa seurojen omilla metsästysmajoillakin.

Etenkin jos peijaisten tarjoilu hoidetaan harrastelijavoimin, on keittiöväen syytä pitää mielessään elintarviketurvallisuus.

– Virhe on yleensä edellisenä päivänä peijaisia varten tehty suuri keitto tai pata, jota jäähdytetään liian hitaasti isoissa astioissa, säilytetään liian lämpimässä ja uudelleenkuumennus ennen tarjoilua on vielä mahdollisesti riittämätöntä, kertoo ylitarkastaja Anne Fagerlund Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Nopeus on valttia

Hänen mukaansa tyypillisin ruokamyrkytys hirvenlihasta on Clostridium perfringens (siirryt toiseen palveluun) -bakteerin aiheuttama. 

– Helpoimmin sen tulo olisi estettävissä siten, että ruoka valmistetaan juuri ennen tarjoilua, ja se pidetään tarjoilun aikana riittävän kuumana.  Jos ruoka kuitenkin käytännön syistä pitää valmistaa etukäteen, niin se tulee jäähdyttää nopeasti riittävän pienissä ja laakeissa astioissa, Fagerlund opastaa.

Käytännössä suuren ruokamäärän turvallinen valmistaminen etukäteen ja sen riittävän nopea jäähdyttäminen voi vaatia suurtalouskeittiön tasoiset olosuhteet.

Kotikäyttöön tehdyt hellat ja jääkaapit usein liian pienitehoisia

– Ruoan pitää jäähtyä kauttaaltaan +6 °C:een enintään 4 tunnissa.  Säilytyslämpötila saa olla enintään +6 °C. Uudelleen kuumennettaessa lämpötilan pitää olla vähintään +75 °C, Fagerlund tarkentaa.

Useimmiten juhlaruokailut kuitenkin sujuvat ongelmitta. Syksyn myötä viilenevä sää myös helpottaa hyvän elintarvikehygienian ylläpitoa.

Eviran ruokamyrkytysepidemiarekisterin mukaan loppuvuodesta 2014 hirvipadasta sairastui 67 henkilöä.  Vuonna 2010 hirvipaisti puolestaan sairastutti 60 henkilöä.

Rekisteriin on kirjattu kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat.