Turvapaikanhakijoiden rajanylityksistä pohjoisessa vain arvailuja

Tehostettu ulkomaalaisvalvonta Tornion pohjoispuolella tarkoittaa paria partiota viikossa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksessa 25. syyskuuta.
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksessa 25. syyskuuta.Panu Pohjola / Lehtikuva

Tehostetussa ulkomaalaisvalvonnassa Tornion pohjoispuolella ei ole tavattu yhtään turvapaikanhakijaa. Poliisi, rajavartiolaitos ja tulli aloittivat kaksi viikkoa sitten tehostetun ulkomaalaisvalvonnan Tornion lisäksi myös viiden muun Länsi-Lapin rajanylityspaikan tuntumassa. Ruotsista Suomeen pääsee myös Ylitornion Aavasaksalla, Pellossa, Muoniossa, Kolarissa ja Karesuvannossa.

Toimistoupseeri Jarmo Juujärvi Lapin rajavartiostosta kertoo, että tehostettu ulkomaalaisvalvonta tarkoittaa käytännössä paria partiota viikossa raja-asemien tuntumassa. Jos viranomaiset sattuisivat partioidessaan tapaamaan turvapaikanhakijan, heidän tulisi kuljettaa turvapaikanhakija Tornion järjestelykeskukseen. Yhtään ihmistä ei ole Juujärven mukaan kuljetettu. Juujärven mukaan valvontaa tehostetaan, mikäli saadaan vihiä ulkomaalaisten tulosta, mutta suurimman osan aikaa raja-alue on vartioimatta.

Juujärvi sanookin, että turvapaikanhakijoiden tulosta Tornion pohjoispuolisella länsirajalla ei ole vahvistusta, mutta on täysin mahdollista että heitä on tullut rajan yli.