Savonlinnan yliopistokampuksella tuulee kylmästi, opettajankoulutuksen siirto Joensuuhun taas pelkona

Savonlinnan yliopistokampuksen kohtalo on taas noussut keskusteluun Itä-Suomen yliopistossa. Kolmella kampuksella toimiva yliopisto joutuu leikkaaman kulujaan 5-8 miljoonaa euroa, mikä voi johtaa keskittämiseen.

Kotimaa
Savonlinnan Kuninkaankartanonmäellä liehuvat vielä Itä-Suomen yliopiston liput.
Savonlinnan Kuninkaankartanonmäellä liehuvat vielä Itä-Suomen yliopiston liput.Paavo Koponen / Yle

Itä-Suomen yliopiston säästökeskusteluissa on noussut myös opettajankoulutuksen järjestely. Nyt sitä on kahdessa paikassa ja keskittäminen Joensuuhun on mahdollista.

– Ratkaiseva on ensi kevät, kun neuvotellaan tulossopimusta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Suomen hallituksen linjahan on rakenteiden tiivistäminen. Meillä asiaa tarkastellaan tiedekunnittain, mutta mistään yksityiskohdista ei ole puhuttu, kertoo Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

– Myöhään ensi keväänä kuitenkin päätöksiä tehdään. Päätetäänpä niin tai näin, niin kyseessä on pitkä, vuosia kestävä prosessi. Meitä kiinnostaa opettajankoulutuksen laatu ja houkuttavuus, rehtori Mönkkönen toteaa.

Savonlinnassa halutaan näyttää, että täällä osataan

Savonlinnan kampuksen johtajan Timo Tossavaisen mukaan opettajankoulutuksen järjestelystä puhuttiin viime viikolla muun muassa yliopiston lähiesimieskokouksessa. Tossavainen huomauttaa kuitenkin, että nykyistä koulutusmäärää ei yhden kampuksen mallilla saavuteta. Eri vaihtoehtoja kuitenkin punnitaan talven mittaan.

– Nyt on ainakin Savonlinnan kampuksella taas näytön paikka ja mahdollisuus. Täällä tehdään hyvää tulosta. Jos nykyinen opettajankoulutuksen volyymi halutaan säilyttää, niin molemmat kampukset tarvitaan. Varmaan kaikki mallit kuitenkin arvioidaan alkuvuodesta. Spekulointi alasajolla on kuitenkin vielä liioiteltua ja ennenaikaista, Timo Tossavainen tyynnyttelee.