Käsityöt ovat 95-vuotiaalle Raakelille pääasia

Viitasaarelainen Raakel Kumpulainen on intohimoinen käsitöiden tekijä. Lähinnä sydäntä on keramiikka, mutta sitä kädet eivät ole enää vuosiin jaksaneet. Käsityöt pitävät iäkkään rouvan sormet notkeina ja aivot virkeinä.

kulttuuri
Raakel Kumpulainen
Marja Roiha / Yle Keski-Suomi

Raakel Kumpulainen on totisesti pyhittänyt elämänsä käsitöille: hän on kokeillut laajasti eri tekniikoita ja hän on ollut hyvin tuottelias.

Fransupitsit valtasivat minut täysin.

Raakel Kumpulainen

Käsitöiden grand old lady jaksaa vieläkin innostua uusista tekniikoista. Viimeisimmäksi hä on hullaantunut ruotsalaisesta 1800-luvun kirjontamallista, siitä on syntymässä liina.

– Kotikutoiseen pellavakankaaseen innostuin tekemään punaista kirjontaa näiden ruotsalaisten mallien mukaan. Se on hyvin mielenkiintoista ja helppoa: pyörylöitä voi tehdä oman mielikuvituksen mukaan.

Sydän ei enää jaksa dreijata

Keramiikka on taipunut 95-vuotiaan Raakelin käsissä vuosikausien ajan, ja se on ollut yksi hänen rakkaimpia harrastuksiaan.

Raakel Kumpulaisen rakukeramiikkaa.
Marja Roiha / Yle Keski-Suomi

– En ole voinut vuosiin enää harrastaa keramiikan tekoa. Dreijaaminen vaatii voimia, eikä se tuntunut sopivan enää minun sydämelleni, kertoo Raakel.

Dreijaamisesta Raakel nautti erityisen paljon, sillä siinä näki esineen muodon hahmottumisen.

Keramiikasta Raakel on muotoillut kookkaita, näyttäviä maljakoita sekä pienempiä, tarjottimina toimivia lautasia. Japanilainen tekniikka eli raku-keramiikka on myös tuttu Raakelille.

– Tykkäsin myös rakun teosta. Ympärillä ihmiset odottivat yllättyneinä, että tuollainen esinekö siitä tulikin, nauraa Raakel.

Fansupitsit veivät mennessään

Raakelin on kirjonut, ommellut ja solminut elämänsa aikana satoja liinoja, erilaisin menetelmin.

Jäin eläkkeelle 30 vuotta sitten, joten minulla on ollut aikaa tehdä käsitöitä.

Raakel Kumpulainen

– Vuosien aikana olen valmistanut satakunta fransuliinaa. Jäin eläkkeelle 30 vuotta sitten, joten minulla on ollut aikaa tehdä käsitöitä, nauraa eläväinen Raakel.

Fransu on perinnekäsityön laji, jonka taitajia löytyy enää vähän Suomesta. Fransu on pitsimäistä solmintaa, mutta se on silti erilaista kuin nyplätty pitsi. Fransut syntyvät, kun solmitaan erilaisia solmuja.

– Ne fransut valtasivat minut täysin. Vuosien aikana olen solminut melko paljon fransupitsiä, toteaa Raakel.

Käsityön kautta saa ystäviä

Raakel on opettanut fransutekniikkaa kansalaisopistossa Viitasaarella. Lisäksi hän onpitänyt myös kotonaan omaa käsityöpiiriä, jonka jäsenistä on tullut hyviä ystäviä.

Minä koetan omat askareeni tehdä pikaisesti, että ehdin siihen pääasiaan eli käsitöiden tekoon.

Raakel Kumpulainen

Raakel korostaa, että käsityöt pitävät mielen virkeänä.

– Kädet ja aivot toimivat siinä yhteistyössä. Minä koetan omat askareeni tehdä pikaisesti, että ehdin siihen pääasiaan eli käsitöiden tekoon. Minä olen aina ollut innostunut käsitöistä.

Raakel Kumpulaisen käsitöitä on ollut monissa eri näyttelyissä Viitasaarella. Hänen pitseihinsä ja kirjoittuihin liinoihin voi tutustua Suomen Käsityön museon Näytönpaikassa Jyväskylässä 25.10.2015 saakka.