Sokaisevien turvasumutteiden myynti on räjähtänyt – poliisi ei tunne ilmiötä

Silmiä sokaisevien sumutteiden myynti on satakertaistunut Suomessa. Poliisin mielestä ihmiset eivät turvasumutteita tarvitse.

Kotimaa
Vaikka tukiasuntojen tarve myönnetään, niitä ei yleensä halutaan naapuriin.
Risto Degerman / Yle

Itsepuolustautumiseen tarkoitettujen, hetkeksi sokaisevien menthol-sumutteiden myynti on moninkertaistunut Suomessa.

Kyseessä on Suomessa valmistettava menthol-sumute, johon ei tarvitse erillistä osto- tai hallussapitolupaa. Tuotetta mainostetaan hälyttävänä, värjäävänä ja sokaisevana.

Sumutteita valmistavan Turvakerroin Oy:n yrittäjä Tomi Viren kertoo, että sumutteiden myyntimäärien valtava kasvu on yllättänyt täysin. Tällä hetkellä kysyntään ei pystytä vastaamaan. Tehtaalla on siirrytty työskentelemään ympäri vuorokauden, kolmessa vuorossa. Turvakerroin työllistää yhteensä kahdeksan työntekijää.

Virenin mukaan sumutteen sokaiseva vaikutus kestää 2–5 minuuttia. Vaikutus perustuu pakottavaan silmien kiinnimenoon. Vertailun vuoksi luvanvaraisen pippurisumutteen lamaannuttava vaikutus kestää 10–30 minuuttia. Viren ei pelkää sumutteen väärinkäyttöä, sillä se on aina rikos.

Mielipidettä ei ole pystytty muodostamaan, sillä tuotteet ovat varsin vieraita meille.

apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen

Viren ei osaa sanoa, miksi turvasumutteiden suosio on kasvanut. Tuotteen markkinointia ei ole lisätty.

Poliisi ei näe syytä turvasumutteiden kantamiseen

Poliisin mukaan riski joutua hyökkäyksen kohteeksi Suomessa on sen verran vähäinen, että ihmisillä ei ole syytä lähteä suuremmin varustautumaan.

Kaakkois-Suomen poliisi ei ole tavannut sellaisia itsepuolustukseen tarkoitettuja turvasumutteita, joihin ei erillistä osto- tai hallussapitolupaa tarvita.

– Mielipidettä ei ole pystytty muodostamaan, sillä tuotteet ovat varsin vieraita meille. Jos näissä on aineita, jotka jotain aiheuttavat, niin tapaukset ovat aina fyysisen koskemattomuuden loukkauksia. Sumutteen käytöllä tarvitsee olla lainmukainen oikeuttamisperuste, kuten hätävarjelutilanne, sanoo Kaakois-Suomen apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen.

Nyyssösen tiedossa ei ole tapauksia, joissa suihkeita olisi käytetty puolustukseen tai hyökkäykseen.