Turvapaikanhakijoiden laillisuusinfot pitämättä Kajaanissa

Kajaaniin tulleille turvapaikanhakijoille ei ole voitu järjestää kaikkea heille kuuluvaa opastusta suomalaisesta yhteiskunnasta. Esimerkiksi poliisin kanssa yhdessä tehtävät laillisuusinfot ovat jääneet pitämättä.

turvapaikanhakijat
Kajaanin poliisilaitoksen kyltti.
Kajaanin poliisilaitoksen kyltti.Heikki Rönty / Yle

Kainuussa on tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa. Muutaman viikko sitten tulijoita oli niin paljon, että Kainuun Soten maahanmuuttopalveluiden kapasiteetti venyi äärimmilleen. Uusia tulijoita ole tulossa lähiaikoina suuria määriä, sanoo Kajaanin kaupungin maahanmuuttopalveluiden johtaja Asta Komulainen.

– Nyt tilanne on rauhoittunut, kun Tornion järjestellykeskus aloitti toimintansa.

Tulijoille järjestetään mahdollisimman pian alkuinfo siitä, miten Suomessa ollaan ja eletään, sanoo Komulainen.

– Kerrotaan oikeuksista ja velvollisuuksista, tasa-arvosta, ihmisten itsemääräämisoikeudesta ja koskemattomuudesta. Näitä infoja pyritään antamaan muutaman päivän sisällä maahantulosta. Kun tulotilanne oli vielä muutama viikko sitten aika kaoottinen ja tulijoita oli kymmeniä päivässä, ei kaikkia infoja ole saatu pidettyä.

Alkuinfoja on pystytty järjestämään, mutta poliisin kanssa yhdessä tehtävät laillisuusinfot ovat jääneet jalkoihin, sanoo Komulainen.

Vajaa kuukausi meni siten, että suuri osa tutkinnan työajasta meni turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Hannu Rönkkö

– Viimeksi tiistaina olemme kokoustaneet poliisin kanssa, milloin voisimme pitää yhdessä laillisuusinfon. Saa nähdä milloin poliisilta riittää siihen resursseja, toivottavasti pian. Aiemmat infot ovat olleet elo-syyskuussa, mutta sen jälkeen ei ole ollut resursseja pitää niitä.

– Meillä on ollut paljon vapaaehtoisia SPR:n, seurakunnan ja Marttojen kautta. He ovat kertoneet siitä, miten Suomessa eletään. Kun nyt olemme saaneet kaikille tulijoille katon pään päälle, ruokaa ja hygienia-asiat järjestykseen, niin voimme jatkaa työtä viranomaistoimintana, kertoo Komulainen.

Poliisi pääsee vähitellen normaalitoimintaan

Myös Kajaanin poliisiasemalla on oltu kiireisiä turvapaikanhakijoiden kanssa ennen Tornion järjestelykeskuksen avaamista, sanoo rikoskomisario Hannu Rönkkö.

– Vajaa kuukausi meni siten, että suuri osa tutkinnan työajasta meni turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Nyt kun Tornion järjestelykeskus tekee rekisteröinnin ja alkuhaastattelun, niin meillä ei ole aamulla 30 ihmistä aulassa odottamassa käsittelyä. Tulijat myös lähtevät Torniosta johdetusti sellaisiin kaupunkeihin, joissa on tiloja. Kun he itsekseen siirtyivät Suomessa paikasta toiseen, niin ei välttämättä illan tullen ollut saatavana vapaita petipaikkoja.

Nyt Kajaanissakin päästään takaisin normaalitoimintaan, sanoo Rönkkö.

– Pystytään tekemään enemmän meidän perustyötä.

Keskinäisissä kähinöissä päästy Kajaanissa helpolla

Netissä kiertää paljon juttuja ja päivityksiä ulkomaalaisten tekemiksi väitetyistä rikoksista ja seuraamisista. Päivityksissä päivitellään myös turvapaikanhakijoiden keskinäisistä kähinöitä.

Rönkön mukaan keskinäisiä erimielisyyksiä esiintyy jonkin verran. Ymmärrystä löytyy, vaikka ei hyväksyntää.

– Se on ymmärrettävää, kun he asuvat hyvinkin ahtaissa oloissa, eivät tunne toisiaan ja ovat erilaisista taustoista kotoisin. Jonain aamuna aamupuuroa keitellessä voi tulla keskustelua siitä, että laitetaanko tähän suolaa vai eikö.

Rönkkö ei kuitenkaan näe asiassa isoa ongelmaa.

– Minun kokonaiskuvani Kajaanista on, että yllättävän hyvin on mennyt olosuhteisiin nähden ja todella vähän on ollut keskinäistä kahnausta. Voisin kuvitella, että jos sama määrä kainuulaisia laitettaisiin vastaaviin olosuhteisiin, niin näitä suolakeskusteluja voisi tulla enemmänkin.

Korjaus 12.47: Asta Komulainen johtaa Kajaanin kaupungin maahanmuuttopalveluita, ei Kainuun Soten, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.