Sikatilalliset toivovat suomalaisilta isänmaallisuutta: Syökää kotimaista lihaa!

Jos suomalaiset söisivät vain kotimaista lihaa, sikayrittäjät uskovat monen tilan kannattavuuden paranevan merkittävästi. Tuottajien mukaan kotimaisen sianlihan kulutus nousisi, jos ravintolat ja suurtalouskeittiöt ostaisivat Suomessa tuotettua lihaa.

talous
Kurikka-Ojat pihatossa seuraamossa emakkojen hyvinvointia.
Paula ja Vesa Kurikka-Ojan sikatila tuottaa välitysporsaita. Tilalla on noin 300 emakkoa.Pasi Takkunen/Yle

Lukuisat syyt ovat ajaneet suomalaisen sikatalouden niin ahtaalle, että sikatilojen määrä saattaa jopa puolittua lähivuosina. Suomen sikayrittäjät toivovat kotimaisen kulutuksen kasvusta piristysruiskua sikataloudelle. Suomen sianlihan kokonaiskulutuksesta on Sikayrittäjät ry:n arvion mukaan 10-15 prosenttia tuontilihaa.

Muun muassa jalasjärveläiset tuottajat Paula ja Vesa Kurikka-Oja esittävät, että kotimainen liha päätyisi nykyistä useammin ravintoloiden ja suurtalouskeittiöiden hankintalistalle.

– Ehkä se olisi niin sanottu isänmaallinen teko ryhtyä ravintola- ja hotellialalla sekä suurtalouskeittiöissä käyttämään enemmän laadukasta, kotimaista lihatuotetta, Vesa Kurikka-Oja vinkkaa.

– Hyvä esimerkki tästä ovat ABC-ketju ja Hesburger, jotka ovat kokonaan siirtymässä kotimaiseen liharaaka-aineeseen. Jos tällaista toimintaa saadaan lisää, sikatilat saisivat asiansa ehkä paremmalle tolalle, Vesa Kurikka-Oja arvioi.

Apu olisi merkittävä

Jos suomalaiset hankkisivat vain kotimaista lihaa, pelastaisiko se Suomen sikatilat?

Porsas karsinassa.
Pasi Takkunen/Yle

– Ei ehkä kaikkia voi koskaan pelastaa, mutta apu olisi merkittävä. Silloin kulutus kasvaisi, lihajalostamoilla menisi paremmin ja niillä olisi paremmin maksukykyä myös alkutuotantoon, Vesa Kurikka-Oja visioi.

– Ja se raha jäisi kiertämään tänne Suomeen ja suomalaisille ja työllistäisi, Paula Kurikka-Oja lisää.

Jatkuva kassavaje

Paula ja Vesa Kurikka-Oja viljelevät Vesan kotitilaa Jalasjärven Mantilassa. Välitysporsaita kasvattavalla tilalla on 300 emakkoa, ja Kurikka-Ojat vastaavat itse eläintensä uudiskasvatuksesta.

Raha ei tuo onnea, mutta kyllä se helpottaa elämää

Paula Kurikka-Oja, sianlihan tuottaja

Nelikymppiset Kurikka-Ojat ovat rakentaneet lisätilaa, vuokranneet peltoa ja viisinkertaistaneet tilan eläinmäärän. Samaan aikaan sikatilojen kannattavuus on laskenut Suomessa merkittävästi. Tämä näkyy tuottajaperheen arjessa jatkuvana kassavajeena.

– Kulujen ja laskujen maksuvalmius on todella heikko. Laskuja joutuu koko ajan sumplimaan, sopimaan ja sovittelemaan. Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta kyllä se helpottaa elämää, Paula Kurikka-Oja kertoo.

Maatilan kassavaje heijastuu luonnollisesti myös perheen yksityistalouteen, kun tehdystä työstä ei pysty maksamaan itselleen kunnon palkkaa.

– Kun ryhdyimme laajentamaan tilaa, sikatalouden ennusteet näyttivät hyviltä. Jos nykytilanteessa pitäisi tehdä isoja investointipäätöksiä, laajennukset jäisivät tekemättä, Paula ja Vesa Kurikka-Oja uskovat.

Porsaita karsinassa.
Pasi Takkunen/Yle

Investointirästeistä oravanpyörä

Kassavajeen lisäksi heikko kannattavuus tuntuu Kurikka-Ojan tilalla koneiden ja laitteiden investointirästeinä ja tuotantorakennusten rapistumisena.

– Rahattomuudesta johtuen konekanta vanhenee ja niinsanottua investointirästiä kertyy vuosi vuodelta lisää. Kalustoa ja koneita pitäisi pystyä päivittämään nykytasolle. Kun koneille kertyy ikää, ne rapistuvat ja niiden korjaus- ja kunnossapitokulut kasvavat entisestään. Eikä mitään konetta pysty loputtomasti käyttämään, Vesa Kurikka-Oja huokaa.

Investointirästeistä syntyy tuottavuuteen helposti negatiivinen oravanpyörä.

– Hyvä esimerkki tästä on näin puintiajan lopuilla meidän vanha viljankuivaaja. Vanha kuivaaja ei tahdo ehtiä kuivata tarpeeksi nopeasti kaikkea tilan viljaa. Siinä kärsivät työn tehokkuus ja ennen kaikkea viljan laatu, joka puolestaan näkyy sikojen ruoassa esimerkiksi heikkona energia-arvona ja laatuna. Vaikutukset moninkertaistuvat, jos ei ole toimivat ja kunnossa olevat koneet ja kalustot, Paula Kurikka-Oja selventää.

Motivaatiota tuo perhe ja myös halu pyrkiä alalla eteenpäin

Vesa Kurikka-Oja, sianlihan tuottaja

Motivaatio tallella

Vaikka sikatilojen talousahdinko on kestänyt jo vuosikausia, Kurikka-Ojat ovat onnistuneet säilyttämään työmotivaationsa ja uskon tulevaisuuteen. Mistä motivaatio löytyy?

– Perhe on paras motivaattori, kolme pientä lasta. Motivaatiota tuo myös halu pyrkiä alalla eteenpäin. Jatkuva negatiivinen ajattelu syö sitä omaa motivaatiota. On löydettävä positiivisiakin ajatuksia ja niitähän löytyy harrastuksista, ystävistä ja perheestä ennen kaikkea, Vesa Kurikka-Oja miettii.

Vesa loukkaantui viime vuonna tapaturmaisesti. Kuntoutus kesti pitkään, mutta nyt työt jälleen sujuvat. Tapahtuma pisti tuottajapariskunnan pohtimaan, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä.

– Parhaamme yritämme tehdä, jotta tämä tilanpito kannattaisi. Jos niin ei käy, se ei sitten enää ole meistä kiinni. Perhe ja terveys ovat ne tärkeimmät asiat, Paula Kurikka-Oja pohtii.