1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa Saksassa

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin avoin suhtautuminen pakolaisiin herättää yhä enemmän arvostelua, myös hallituspuolueiden omissa riveissä. Hallitusta arvosteleva oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland) aavistaa parempien aikojen koittavan puolueelle pakolaiskriisin takia.

turvapaikanhakijat
Rostockilainen valokuvagalleristi Holger Arppe
Rostockilainen valokuvagalleristi Holger Arppe haluaa pysäyttää Saksaan tulevan pakolaisvirran. Pakolaiset uhkaavat hänen mielestään pidemmän päälle saksalaista kulttuuria. Arppe on aktiivinen Vaihtoehto Saksalle-nimisessä puolueessa AfD, ja hän pyrkii Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltioparlamenttiin.Uwe-S. Tautenhahn

Valokuvagalleristi Holger Arppe on Vaihtoehto Saksalle -puolueen aktivisti rannikkokaupunki Rostockissa. Hän on kaupunginvaltuutettu ja pyrkii Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion parlamenttiin. Arppe näkee saksalaisen kulttuurin olevan pitkällä aikavälillä uhattuna maahanmuuton takia ja haluaa rajoittaa maahanmuuttoa rajusti.

– Kun ottaa huomioon, että tämä pakolaiskriisi voi muuttaa mannertamme enemmän kuin mikään muu asia toisen maailmansodan jälkeen, niin Angela Merkelin politiikka on tuhoisaa, Arppe sanoo.

Arppe kokee, että Merkelillä on jokin oma suunnitelma, jonka hän aikoo toteuttaa riippumatta siitä, haluavatko saksalaiset sitä tai eivät.

Arviot saapuvien määrästä kasvavat

Saksa on kantamassa suurimman taakan pakolaiskriisissä. Viimeisin virallinen ennuste turvapaikanhakijoiden määrästä on 800 000 ihmistä tänä vuonna, mikä olisi prosentti Saksan väestöstä.

Saksan suurin lehti Bild-Zeitung julkaisi maanantaina uuden arvion, jonka mukaan tänä vuonna Saksaan saapuisi 1,5 miljoonaa ihmistä. Lehti viittasi salaiseen virkamiesmuistioon. Sisäministeriö ei ole vahvistanut tätä lukua.

– Moni pelkää maahanmuuttoa, tai he ovat ainakin huolestuneita. He pelkäävät, että saksalainen kulttuuri kärsii ajan mittaan, Holger Arppe uskoo.

Kysyn, millä tavalla saksalainen kulttuuri kärsisi, kun maahanmuuttajat kuitenkin ovat vähemmistössä.

– Moni tulija ei suostu kotoutumaan saksalaiseen yhteiskuntaan. He eivät ole myöskään osoittaneet valmiutta kunnioittaa lakejamme, kulttuuriamme tai elämäntapojamme. Aiemmin saapuneiden maahanmuuttajien ongelmat todistavat tämän, Arppe tuumaa.

Arppe kutsuu jopa propagandaksi hallituksen lausuntoja, että maa kykenee vastaanottamaan ja kotouttamaan pakolaisia.

Vaihtoehto Saksalle (AfD) ei onnistunut pääsemään Saksan liittopäiville eli liittovaltion parlamenttiin vaaleissa kaksi vuotta sitten. Äänikynnys on 5 prosenttia ja puolue sai 4,7 prosenttia äänistä. Se onnistui sen sijaan pääsemään Euroopan parlamenttiin, jossa se on samassa ryhmässä muun muassa perussuomalaisten kanssa.

Monessa osavaltiossa puolue on kuitenkin päässyt läpi, ennen kaikkea idässä, mutta myös lännessä Bremenin ja Hampurin kaupunkiosavaltioissa.

Holger Arppe selittää hallituspuolueiden kasvavan kritiikin liittokansleria kohtaan Vaihtoehto Saksalle -puolueen olemassaololla.

– Vakiintuneiden puolueiden edustajat näkevät tietenkin, mitä on tapahtunut muissa Euroopan maissa, esimerkiksi Itävallassa, jossa FPÖ-puolue menestyi, samoin kuin Tanskassa Tanskan kansanpuolue ja Suomessa perussuomalaiset, Arppe arvioi.

Maahanmuuttovastainen Pegida-liike (Isänmaalliset eurooppalaiset Euroopan islamisoitumista vastaan) on jälleen saanut lisää osanottajia itäisen Saksan mielenosoituksiin.

Liike näytti keväällä olevan jo kuihtumassa pois, mutta maanantaina ainakin 7000 ihmistä osoitti mieltään Dresdenissä. Arvostelun kohteena oli ennen kaikkea liittokansleri Angela Merkel.

Itä-Saksassa ei luoteta poliittiseen järjestelmään

Saksassa maahanmuuttokriittiset kokevat, ettei heitä kuunnella, ja näkevät itsensä uhreina. Itäisessä Saksassa luottamus poliittiseen järjestelmään on DDR-diktatuurin jättämän perinnön takia takia heikompaa kuin läntisessä Saksassa.

– Tiedän omasta lähipiiristäni, että maassa vallitsee välillä sellainen ilmapiiri, jonka tunnen DDR:n ajoilta. Se tarkoittaa, että julkisuudessa puhutaan eri tavalla kuin kotona keittiöpöydän ääressä tai ystävien kesken, Arppe väittää.

Tämä johtuu Arppen mielestä siitä, että ihmiset pelkäävät seuraamuksia, minkä takia he eivät uskalla kertoa mielipidettään.

Mielipidetiedustelujen mukaan 57 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että Saksa suoriutuu pakolaishaasteesta, kun taas 40 prosenttia pelkää, ettei Saksa kykene tähän.

TV-kanava ZDF:n teettämän kyselyn mukaan 24 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että Saksa ottaa vastaan liian paljon pakolaisia, 49 prosenttia katsoo, että nykyinen määrä on sopiva, ja 21 prosenttia ajattelee, että vastaan otetaan liian vähän pakolaisia.

Liittokansleri Angela Merkel on todennut, että turvapaikanhakijoiden vastaanotto on suuri haaste mutta Saksa pystyy hoitamaan sen. Rostockin kävelykadulla ihmisten mielipiteet jakaantuvat.

– Tietenkin pystymme hoitamaan sen, aivan varmasti, Martin Pott sanoo. Hänen mielestään ongelmat ovat liioiteltuja.

Vanhempi herra Christian on sen sijaan huolestunut.

– Uskon, ettemme pärjää, tänne tulee kerta kaikkiaan liian paljon ihmisiä, Christian sanoo.

Liittokansleri Angela Merkel sanoi viimeksi sunnuntaina, etteivät aidat tätä ongelmaa ratkaise. Hallituskumppani CSU:n johtaja, Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer on sanonut, että yläraja on tullut vastaan.

Keskustelu pakolaisista kiihtyy Saksassa, mutta maassa ollaan tarkkoja siitä, ettei tänne tulleiden ihmisten ihmisarvoa loukata.

Dan Ekholm, Rostock

Lue seuraavaksi