1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset jäivät itkemään ostosmatkailun perään – verkossa odottaisi koko Venäjä

Verkkomarkkinoinnin asiantuntija Mika Tonder ihmettelee, miksi Suomessa on nostettu kädet pystyyn venäläisten innostuttua verkkokaupasta. Suomessahan tunnetaan Venäjän markkinat ja osataan palvella venäläisiä kivijalkakaupassa. Tämä sama voitaisiin tehdä verkossa.

Kotimaan uutiset
Mekkoja verkkokaupan sivulla.
Yle

Venäläisten ostokäyttäytymisen muutos ei ole uutinen lappeenrantalaiselle Mika Tonderille. Mediatalo Toimelias Oy:n kehitysjohtajana työskentelevä Tonder on verkkomarkkinoinnin ja sähköisen kaupankäynnin asiantuntija ja puolestapuhuja.

– En tietenkään uskonut, että muutos olisi näin dramaattinen ja tapahtuisi äkkiä yhden vuoden aikana, sanoo Tonder.

Hintojen nousu, inflaatio ja kaventuneet valikoimat, ne kaikki satavat Venäjän ulkopuolisen verkkokauppiaan laariin.

Mika Tonder

Tonderin mukaan venäläisten ostosmatkailu oli huippuvuosina niin ylikuumentunutta, ettei kehitys olisi voinut sellaisena jatkua. Ruplan kurssi on osaltaan vauhdittanut venäläisten ostotottumusten muutosta.

– Hintojen nousu, inflaatio ja kaventuneet valikoimat, ne kaikki satavat Venäjän ulkopuolisen verkkokauppiaan laariin, sanoo Tonder.

Ostosmatkailun perään turha huudella

Hän ihmettelee, miksi suomalaiset edelleen huutelevat ostosmatkailun perään eivätkä hoksaa, miten kaupankäynti muuttuu.

Tonder tuohtuu verkkokauppaa käsittelevästä uutisoinnista, joka on negatiivista ja näköalatonta.

– Kuluttajat eri puolilla maailmaa hakevat verkkokaupoista laajempia tuotevalikoimia, halvempia tuotteita ja helppoa ostamista. Ostosmatkailu ei pysty tarjoamaan niitä, sillä jo itse matka on investointi. Kun on taloudellisesti heikot ajat, niin matkailustahan ensimmäiseksi luovutaan, sanoo Tonder.

Maa jolla on maailman parhaat yhteydet Venäjälle ja joka tuntee Venäjän markkina, nostaa yhtäkkiä kädet pystyyn ja sanoo, ettei me voida tehdä sitä verkossa.

Mika Tonder

Verkkokauppa venäläisille suuri mahdollisuus

Verkkokaupankäynti on Tonderin mielestä kaupan alalle suuri mahdollisuus. Suomalaisilla olisi kaikki edellytykset verkkokaupan kehittämiseen.

– Miten voi olla mahdollista, että maa jolla on maailman parhaat yhteydet Venäjälle ja joka tuntee Venäjän markkinat ja on pystynyt palvelemaan venäläisiä asiakkaita kivijalkamyymälöissä, nostaa yhtäkkiä kädet pystyyn ja sanoo, ettei me voida tehdä sitä verkossa, Tonder tykittää.

Tonder muistuttaa, että puhuttessa kaupankäynnin siirtämisestä verkkoon, kyse ei ole pelkästään Pietarin alueesta tai Venäjästä, vaan koko maailmasta.

Lue seuraavaksi