Faktat tarkistetaan – poliitikot osaavat jo varoa väitteitään

Faktat eivät ole aina kohdallaan poliitikkojen väitteissä. Poliitikkojen ja median väitteitä tarkistava Faktabaari on oikaissut väärään väitteen parhaimmillaan jo TV-vaaliväittelyn aikana.

politiikka
Hallituksen tiedonanto eduskunnan väistötiloissa.
Edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaat puhuivat vähemmän puuta heinää kuin eurovaaleissa. Kuvassa Suomen hallitus eduskunnan väistötiloissa.Markku Ulander / Lehtikuva

Toisinaan julkisuuden henkilöt päästävät suustaan melkoisia sammakoita. Hyvänä esimerkkinä heistä ovat poliitikot, joilla faktat eivät aina pysy täysin hallussa.

Muun muassa vuonna 2014 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että alle 2 600 euroa ansaitseville rajattu lapsivähennys koskisi liian pientä ryhmää. Tuon "pienen" ryhmän koko itse asiassa on yli 800 000 henkilöä.

Sitoutumaton Faktabaari (siirryt toiseen palveluun) perustettiin viime vuonna tarkistamaan juuri poliitikkojen ja muiden poliittisten toimijoiden puheiden faktoja sekä puuttua mediassa esitettyihin puolitotuuksiin ja myytteihin.

Faktabaarin työtekijät ovat käyneet kaksissa vaaleissa läpi sitä, mitä poliitikkojen suusta loppujen lopuksi pääsee. Tänä vuonna eduskuntavaaleissa selviä sammakoita tuli yllättävän vähän, mutta vuonna 2014 eurovaaleissa sen sijaan suoranaista puppupuhetta kuultiin enemmän.

– Eurovaaleissa havaittiin, että samat vanhat myytit EU:sta nousivat uudelleen esiin. Ne, jotka on jo monta kertaa todettu vääriksi. Eduskuntavaalien aikaan puhuttiin paljon talousasioista, vaikeista verotuksellisista kysymyksistä, jotka eivät ole niin yksiselitteisiä, Faktabaarin vastaava toimittaja Tuomas Muraja kertoo.

Vastaavalle toimittajalle tulee mieleen eräs selkeä hetki, kun faktan tarkistuksella on saatu samantien korjattua väärä väite.

– Yhden TV-vaaliväittelyn aikana totesimme erään väitteen olevan valhetta. Väittelyn aikana kahden puolueen puheenjohtajat väittivät, että silloinen puolustusministeri olisi kirjoittanut muiden puolustusministerien nimissä, että Venäjä olisi sotilaallinen uhka Suomelle. Tämä väite saatiin oikaistua jo suorassa lähetyksessä.

Positiivinen pelote

Tuomas Muraja uskoo poliitikkojen huomanneen, että heidän puheitaan tarkkaillaan.

– Faktabaarin idea on se, että jälkeenpäin tarkistetaan faktoja, jos on aihetta. Mutta toinen puoli on juuri tämä positiivinen pelote eli kun poliitikko tai joku muu väitteen esittäjä tietää, että väitteitä tarkkaillaan, niin hän ei päästäkään suustaan ihan mitä tahansa.

Eurovaaleissa havaittiin, että samat vanhat myytit EU:sta nousivat uudelleen esiin.

Tuomas Muraja

Faktabaari pyrkii etsimään uusia rahoitusmalleja syksyn aikana, nyt sillä on vielä käytössään liikenne- ja viestintäministeriöstä saatu innovaatiotuki.

– Yksi vaihtoehto olisi valita selkeitä teemoja, keskustelun aiheita, kuten vaikkapa terveydenhuolto tai maahanmuuttokysymykset. Kliiniselle faktantarkistukselle olisi selkeästi tilausta, vaikka meillä on tietty osa kansasta, joka ei usko faktoja eikä tiedettäkään.

– Meillä on nyt tällainen buumi menossa, tieteen ja faktojen vastaisuus on selvästi nostanut päätään.