1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mopopojan laiminlyöty sakko voi estää työnsaannin – velkaongelmiin törmätään yhä nuorempana

Nuorten velkaantuminen voi alkaa nykyään jo teini-iässä ja vaikeuttaa monesti aikuistumista, käy ilmi Helsingin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Esimerkiksi alaikäisenä mopoilusta saatujen sakkojen laiminlyönti voi hankaloittaa tulevaisuudessa asunnon ja työpaikan saantia sekä johtaa jopa syrjäytymiseen.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin yliopisto tutkii nuorten velkaantumista osana isompaa Suomen Akatemian rahoittamaa Nuoret ja velka -tutkimushanketta. Marraskuussa valmistuvan tutkimuksen aineistosta on jo nyt nähtävissä, että nuori voi nykyään ajautua velkaongelmiin useita eri reittejä jo hyvin nuorena.

– Nuoret on ollut sellainen vähän vähemmän esillä ollut riskiryhmä näiden velkaongelmien näkökulmasta. Meidän aineistot kuitenkin osoittavat, että huoli nuorten velkaantumisesta on hyvin aiheellinen, sanoo tutkimusjohtaja Kati Rantala Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista. 

Huoli nuorten velkaantumisesta on hyvin aiheellinen

Kati Rantala

Velkaongelmat voivat nykyään alkaa jo alaikäisenä. Esimerkiksi maksamatta jäänyt mopon liikennevakuutus tai nopeussakko voi jättää ikävän jäljen maksutietoihin. Suurin osa 15–17-vuotiaiden nuorten ulosottoon päätyneistä laskuista koituvatkin liikkumisesta.

Muualla maassa puhutaan mopoiluun liittyvistä maksuista, mutta Helsingin seudulla ulosottoon päätyvät kustannukset tulevat useimmin joukkoliikenteen tarkastusmaksuista. Vuonna 2013 näiden osuus ikäryhmän ulosottoasioista oli yli neljännes. 

Kulutus mukaan täysi-ikäisenä

Vanhempana mukaan tulevat vahvasti kulutusyhteiskunnan paineet. Ennen kalliit tavarat jätettiin ostamatta tai niihin säästettiin pitkään. Nykyään monen sadan euron kännykän saa käyttöön heti hyödyntämällä erilaisia tarjolla olevia maksuvaihtoehtoja.

– Nuorilla saattaa olla useita erilaisia osamaksujärjestelyitä ja joustoluottoja päällekkäin ja se on hyvin sekoittavaa oman talouden hallinnan näkökulmasta, sanoo Rantala.

Nuorten velkaantumista pikavippien vuoksi on yritetty jo suitsia lain puolesta. Vuonna 2013 pikavippeihin tuli voimaan korkokatto, jolla pyritään ehkäisemään lainakierteeseen joutumista.

Yksi keskeinen velkaannuttava tekijä on myös nuorten oma suhtautuminen kuluttamiseen. Helsingin yliopiston keräämän kyselytutkimuksen mukaan nuoret kokevat esimerkiksi velan ottamisen nykyään hyvin helpoksi.

Toisaalta nuoret ovat valmiita myös toimimaan oman taloutensa kohentamiseksi. Esimerkiksi tavaroita ja vaatteita hankitaan käytettyinä ja juhlimisesta yökerhoissa ollaan tarvittaessa valmiita nipistämään.

Velkaongelmilla on vakavat seuraukset

Rantalan mukaan velkaongelmien kasaantuminen harteille jo nuorena voi edesauttaa syrjäytymistä työelämästä. Työpaikan saaminen voi olla vaikeaa, mikäli tiedoista löytyy maksuhäiriömerkintä. Myöskään työn tekeminen ei välttämättä motivoi, jos velkoja tulee ja lohkaisee kuukausittain ison loven palkkakuittiin.

Velkavaikeudet voivat myös kaataa merkittäviä paaluja aikuistumisen reitiltä. Jo yksikin nuorena ulosottoon päätynyt sakko tai lasku voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saantia tulevaisuudessa. 

Maksuhäirintämerkintä on aika massiivinen seuraamus

Kati Rantala

– Nuorelle aikuiselle maksuhäirintämerkintä on aika massiivinen seuraamus kriittisessä kohdassa elämää. Kyllä se murentaa sitä pohjaa, jolle nuoren olisi tarkoitus alkaa kasaamaan niitä elämän palikoita, sanoo Rantala. 

Yliopiston selvitysten mukaan riski ulosottoihin kasvaa, kun nuori muuttaa pois kotoa. Mitä nuorempana tämä tapahtuu sitä suurempi vaara on joutua velkaongelmiin. Riskiä puolestaan pienentää riittävän korkea koulutus.