Yhdysvallat: Kunduzin sairaalaisku oli erehdys

Kenraali Campbell sanoi, ettei Yhdysvallat koskaan tarkoituksellisesti pommittaisi sairaalaa. Hänen mukaansa afganistanilaisjoukot pyysivät ilmaiskua. Iskussa kuoli 22 ihmistä.

Ulkomaat
Heikkolaatuinen yökuva palavasta rakennuksesta.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön kuva pommitetusta sairaalasta Kundusissa 3. lokakuuta.Lääkärit ilman rajoja

Afganistanissa olevia kansainvälisiä joukkoja komentava yhdysvaltalainen kenraali John Campbell sanoi tiistaina puhuessaan senaatin puolustusasioiden komitealle, että Kunduzin lauantainen sairaalaan kohdistunut pommitus oli erehdys.

– Yhdysvallat teki päätöksen pommituksesta ja se tehtiin Yhdysvaltain komentoketjun mukaisesti. Sairaala joutui kohteeksi erehdyksessä. Emme koskaan pommittaisi tarkoituksellisesti sairaalaa, Campbell sanoi.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaalaa pommitettiin lauantaina Kunduzin kaupungissa Pohjois-Afganistanissa, kun Afganistanin armeija ja Yhdysvaltalaiset erikoisjoukot yrittivät vallata kaupunkia takaisin sen vallanneelta Taliban-liikkeeltä.

Yhdysvaltalaiset ja afganistanilaiset joukot ovat nyt onnistuneet valtaamaan lähes koko Kunduzin Talibanilta. MSF on iskun jälkeen lähtenyt kaupungista.

Pommituksessa kuoli 22 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. MSF on vaatinut yksityiskohtaista tutkimusta tapauksesta ja on kutsunut sitä sotarikokseksi. MSF:n mukaan Yhdysvallat on suoraan vastuussa iskusta, sillä sen joukot tulittivat sairaalaa.

Afganistanilaiset joukot pyysivät iskua

Kenraali Campbellin mukaan afganistanilaiset joukot pyysivät ilmatukea jouduttuaan Talibanin tulituksen kohteeksi.

– Vaikka afganistanilaiset joukot pyysivätkin tulitukea, pommituksessa on noudatettava täsmällisiä yhdysvaltalaisjoukkojen käytössä olevia menettelytapoja, jotta varmistetaan tulituksen onnistuminen, Campbell sanoi.

Campbell sanoi, että hän ei voinut antaa yksityiskohtaisempia tietoja iskusta, esimerkiksi siitä, missä vaiheessa sairaalan pommitukseen johtanut virhe tapahtui. Hän sanoi, että hänen on odotettava useiden iskusta tehtävien tutkimusten tuloksia.

Aiemmin Yhdysvaltain puolustusviranomaiset sanoivat, että yhdysvaltalaiset joukot olisivat pyytäneet ilmaiskua jouduttuaan tulituksen kohteeksi. Muun muassa maan puolustusministeri Ashton Carter sanoi sunnuntaina, että afganistanilaisjoukkojen neuvonantajina toimineet Yhdysvaltain erikoisjoukot olisivat joutuneet tulituksen kohteeksi.

nelimoottorinen lentokone taivaalla
AC-130 HerculesUS Department of Defence / EPA

Afganistanilaisjoukkojen tiedottaja sanoi, ettei hän voi kommentoida yksityiskohtaisesti lauantain pommituksia, mutta hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että afganistanilaisjoukot olivat pyytäneet ilmaiskua.

Iskun tehnyt kone opastettava kohteeseen

Iskun tehnyt lentokone oli AC-130-tyyppinen, jota käytetään lähes pelkästään tukemaan maassa operoivia erikoisjoukkoja. Sen toiminta poikkeaa tavallisesta hävittäjästä, sillä se jää pyörimään kohteen ympärille melko matalalla ja tulittaa sitä koneen sivulle asennetuista aseista.

AC-130 lentää kompassisuunnan ja etäisyyslukeman perusteella ja paikalla olevien maajoukkojen on nimenomaan ohjattava se kohteeseen.

Joidenkin arvioiden mukaan se voi olla syy siihen, miksi sairaala joutui pommituksen kohteeksi, vaikka MSF oli useaan kertaan antanut sairaalansa karttakoordinaatit yhdysvaltalaisille ja afganistanilaisille joukoille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset