Frisbeegolfin suosio jo suurta – nyt pelataan pyörätuoleilla, suksilla ja lumikengillä

Frisbeegolf on viimeisten kymmenen vuoden sisällä noussut yhdeksi suomalaisten suosikkilajeista. Lajin raju kasvu käynnistyi 2005 Nokian ja Tampereen EM-kisojen jälkeen. Nyt frisbeegolfia pelataan lumikengillä ja suksilla talvella sekä pyörätuolilla esteettömillä radoilla.

luonto
Jasmine Saloranta iloitsi helppokulkuisesta frisbeegolfradasta Peurungassa.
Jasmine Saloranta iloitsi helppokulkuisesta frisbeegolfradasta Peurungassa.Jarkko Riikonen / Yle

Ensimmäinen rata rakennettiin 1984 Meilahteen Helsingissä ja ensimmäiset parikymmentä vuotta lajia harrastettiin aika pienimuotoisesti.

– On upeaa nähdä, että Suomen kansa on löytänyt frisbeegolfin luontoliikuntalajina omakseen. Nyt ratoja on liki 500 eri puolilla Suomea, liiton jäsenseuroja on yli sata ja harrastajia yli 150 000 aktiivipelaajaa, summaa koulutuspäällikkö Visa Ruuhinen Disc Golf Training Centeristä.

Olisiko seuraava laji sitten ampumahiihtofrisbeegolf?

Visa Ruuhinen

Frisbeegolfia voi pelata myös talvella ja osa pitääkin taitojaan yllä myös lumilla.

– Osa väylistä ylläpidetään myös talvella ja niillä pelataan lumikengillä ja jopa hiihtäen. Onhan se aivan upeeta nauttia talviluonnosta frisbeen kanssa tai heitellä keväthangilla auringonpaisteessa. Olisiko seuraava laji sitten ampumahiihtofrisbeegolf, sanailee Ruuhinen.

Uusi aluevaltaus Keski-Suomessa on Peurunkaan rakennettu esteetön yhdeksän väylän rata hyvin maltillisin haastein. Lähtökohtana suunnittelussa oli, että radalla voi pelata myös pyörätuolilla liikkuva ilman avustajaa.

Pyörätuoli ei menoa haittaa

Jasmine Saloranta kiersi radan pyörätuolilla ja oli tyytyväinen uuteen kokemukseen.

– Helppoa oli, vaikka enhän minä taitava ollut vielä, mutta kyllä se heittäminen onnistui johonkin suuntaan. Ei tuo pyörätuoli hirveästi haittaa, kun on näin hyvä rata tehty. Itse voi vähän katsoa mistä kohti kiertää sinne väylälle niin pääsee hyvin pitkälti itsekseen menemään. Yksi kohta oli jossa piti ottaa vähän apua – oli sen verran jyrkkää rinnettä, kuvailee Saloranta.

Parkkipaikalla tai avoimella kentällä tämä olisi tylsää.

Visa Ruuhinen

Visa Ruuhinen arvioi Peurungan radan toimivan hyvin sekä liikuntarajoitteisille että lapsiperheille.

– Kun puhutaan esteettömyysteemasta, niin se on tavallaan paradoksaalista, koska esteet kuuluvat osana frisbeegolfiin. Mutta parkkipaikalla tai avoimella kentällä tämä olisi tylsää, joten sen takia tämä rata on suunniteltu niin, että tämän voi pyörätuolissa pelata. Jos kiekko menee pahaan esteeseen tuonne pensaaseen niin sen voi ottaa sieltä pensaasta sivuun ja jatkaa samasta kohtaa, korostaa Visa Ruuhinen.