Entinen YK-johtaja syytettynä korruptiotutkimuksessa

YK:n yleiskokouksen entisen puheenjohtajan sanotaan ottaneen vastaan yli miljoona dollaria lahjuksia. Syytteen mukaan hän käytti rahoja muun muassa erilaisiin luksustuotteisiin.

Ulkomaat
YK:n yleiskokouksen entinen puheenjohtaja sekä Antigua ja Barbudan entinen YK-lähettiläs John Ashe järjestön yleiskokouksessa.
YK:n yleiskokouksen entinen puheenjohtaja sekä Antigua ja Barbudan entinen YK-lähettiläs John Ashe järjestön yleiskokouksessa syyskuussa 2013.Andrew Burton / EPA

YK:n yleiskokouksen entinen puheenjohtaja sekä Antigua ja Barbudan entinen YK-lähettiläs John Ashe on syytettynä viiden muun ihmisen lisäksi Yhdysvaltain viranomaisten aloittamassa korruptiotutkinnassa.

Ashen sanotaan ottaneen vastaan 1,3 miljoonaa dollaria, eli noin 1,1 miljoonaa euroa, kiinalaisilta liikemieheltä ja tämän avustajilta vuosien 2011 ja 2014 välisenä aikana. Ashe valittiin yleiskokouksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2013 ja hän aloitti tehtävässä kolme kuukautta myöhemmin. Tehtävä kestää vuoden verran ja se on lähinnä seremoniallinen.

Syytteen mukaan Ashe otti vastaan 500 000 dollaria kiinalaismiljardööriltä, joka halusi rakentaa YK:n käyttämän ja tukeman useiden miljardien arvoisen kongressikeskuksen Macaoon, Kiinan etelärannikolle.

Muut syytetyt ovat liikemiehen avustajia. Yksi heistä on Dominikaanisen tasavallan apulaislähettiläs YK:ssa.

Autoja, Rolexeja, pukuja...

Vastineeksi rahoista Ashe toimitti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille raportin, jonka mukaan kongressikeskus oli tarpeellinen. Lahjukset maksaneet liikemiehet käyttivät myös Ashen kirjettä markkinoidakseen keskuksen rakentamista.

Ashe sai liikemiehiltä myös yhteensä 800 000 dollaria vastineeksi siitä, että hän pyrki edistämään näiden liiketoimia ja pyrkimyksiä YK:ssa sekä Antigualla ja Barbudalla. Syytteen mukaan maan pääministeri oli yksi kontakteista ja hän sai myös osuuden rahoista.

Ashe käytti rahoja kotinsa kiinnelainojen maksuun, auton vuokraamiseen, Rolex-kelloihin ja käsintehtyihin pukuihin. Hän myös rakennutti rahoilla kotinsa pihalle koripallokentän.

Kaikki kuusi syytettyä on pidätetty. 61-vuotias Ashe toimi Antiguan ja Barbudan YK-lähettiläänä marraskuuhun 2014 saakka.

Ban Ki-moon sanoi olevansa järkyttynyt

Jutun syyttäjä Preet Bharara sanoi toimittajille tiistaina, että tutkimukset ovat vielä alussa, mutta niiden aikana perehdyttäisiin siihen, tapahtuuko lahjontaa yleisemminkin YK:ssa. Hänen mukaansa ei olisi ihme, vaikka vielä muitakin henkilöitä syytettäisiin.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin tiedottaja sanoi, että pääsihteeri on järkyttynyt syytteistä. Hänen mukaansa korruptiota ei kuitenkaan harjoiteta laajasti YK:ssa. Tiedottajan mukaan YK:lle ei kerrottu tutkinnasta etukäteen.

Tiedottaja muistutti, ettei yleiskokouksen puheenjohtaja raportoi pääsihteerille, vaan toimii täysin itseäisesti. Hänen mukaansa YK:n virkailijat eivät ole löytäneet asiakirjoja Macaota koskevista väitteistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset