1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Juho Eerola: "Jos putoan eduskunnasta, menen takaisin töihin vastaanottokeskukseen"

A2 Pakolais-illan ensimmäisen tunnin aikana puhuttiin peloista. Punkalaitumella on häivytetty ansiokkaasti asukkaiden pelkoja pois, kun avuksi kutsuttiin Duudsonit. Punkalaitumella asuvan myanmarilaisen perheen tarina hymyilytti Perussuomalaisten kansanedustajaa Juho Eerolaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola ja Radio Helsingin toimittaja Renaz Ebrahimi

A2 Pakolais-illan ensimmäisen tunnin aikana haettiin ratkaisuja siihen, miten maahantulijoiden kotouttamista voitaisiin edistää nykyistä paremmin. Ratkaisua haettiin muun muassa Punkalaitumelta, missä on kokemusta 400 pakolaisen ja turvapaikanhakijan vastaanottamisesta.

– Tämä oli suuri kansanvaellus pieneen kuntaan, ja pulinaahan siitä tuli, mutta hyvin on mahduttu, sanoo Punkalaitumen kunnan hanketyöntekijä Maarit Tiittanen.

Tiittasen mukaan Punkalaitumella maahanmuuttajia on kotoutettu muun muassa istuttamalla suomalaisittain muurahaispesään Duudsoneiden avulla. Yhteisiin tapahtumiin on kutsuttu mukaan myös kantaväestöä.

Ihmisiin tutustuminen ja kohtaaminen nostettiin esiin ratkaisuna kotoutumiseen.

Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen ylläpitää pakolaisten kotimajoitusta organisoivaa verkostoa. Tarkoituksena on antaa turvapaikanhakijoille asuinpaikka tavallisten vapaaehtoisten ihmisten kotoa, ja ottaa heidän näin osaksi suomalaista arkea.

– Kun muutin Helsinkiin, omaan kotoutumiseeni auttoi se, että oli paikka missä asua ja jota kutsua kodiksi. Ihmisiä jota tavata sekä mielekästä tekemistä päiväsaikaan. Nämä ovat tarpeen useimmille ihmisille.

Samoilla linjoilla oli projektipäällikkö Maryan Askar.

– Inhimillisin ratkaisu on se, että lähdetään tutustumaan ihmisiin. Monia ihmisiä pelottaa se, mitä iltapäivälehdessä lukee mutta kun tutustuu ihmisiin, huomaa että pelot ovat turhia.

Askar osoitti sanansa perussuomalaisten kansanedustajalle Juho Eerolalle, jota myanmarilaisen pakolaisperheen haastattelu Askarin mukaan hieman hymyilytti. Eerola, jolla on taustaa turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelystä ilmoitti ilahtuvansa onnistuneesta kotiutumisesta.

– Jos putoan eduskunnasta, menen varmasti vastaanottokeskukseen takaisin töihin, Eerola sanoi.

Katso Ajankohtaisen kakkosen Pakolais-ilta tiistaina 6. lokakuuta TV2 kello 21 tai Yle Areenassa. Voit osallistua illan keskusteluun tunnisteella #a2ilta ja #ylea2.