1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Norjalaiskuvaaja ikuisti ryhävalaat uimassa revontulten alla – video

NRK:n kuvaaja näki valasryhmän testatessaan kuvauskalustoa. Seuraavana päivänä hän meni takaisin ja toivoi pääsevänsä lähemmäs valaita.

luonto
Ryhävalaita öisessä meressä
Norjan yleisradioyhtiön NRK:n kuvaaja Harald Albrigtsen onnistui kuvaamaan ryhävalasparven revontulten loisteessa lähellä Tromssaa 6. lokakuuta.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n kuvaaja Harald Albrigtsen oli Pohjois-Norjassa testaamassa NRK:n kuvauskalustoa, kun hän sattumalta näki ryhävalasparven meressä (siirryt toiseen palveluun). Samaan aikaan taivaalla loimusivat revontulet.

Albrigtsen päätti palata paikalle seuraavana päivänä, toivoen, että hän onnistuisi silloin pääsemään lähemmäs valaita.

– Muutaman tunnin jälkeen olin jo luovuttamassa, mutta sitten ne ilmaantuivat taas paikalle, Albrigtsen kertoi.

Myös toisena päivänä taivaalla näkyivät komeat revontulet.

Albrigtsen ei paljasta kohtaamisten tarkkaa paikkaa, mutta sanoo kuitenkin, että kuvat on otettu Kvaløyan saarella, Pohjois-Norjassa lähellä Tromssan kaupunkia.

Albrigtsen on aiemmin kuvannut paljonkin revontulia ja muun muassa porotokan revontulten alla, mutta kuvat valaista ja revontulista ovat harvinaisia.

NRK:n haastattelema palkittu luontokuvaaja Audun Rikardsen sanoo, että tällaiset kuvat herättävät paljon kiinnostusta harrastajissa.

– Revontulista on paljon kuvia, mutta niissä on oikeastaan vain vähän mitään uutta. Haraldin video on todellisesta tilanteesta ja kaikkea muuta kuin tavallinen. Revontulten ja valaiden saaminen samaan kuvaan on monien unelma, Rikardsen sanoi.

Albrigtsen sanoi olevansa todella iloinen, että onnistui kuvaamaan valaat revontulten loisteessa.

– En edes ollut varma, oliko kuva tarkentunut oikein, hän sanoi.

Lue seuraavaksi