Valko-Venäjä Putinin tukikohtatarjouksesta: Ei kiinnosta

Valko-Venäjän presidentin mukaan maalla ei ole tarvetta venäläiselle tukikohdalle. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi viime kuussa hallituksensa sopimaan tukikohdan perustamisesta.

Ulkomaat
Aljaksandr Lukašenka.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka puhuu Kremlissä 23. joulukuuta 2014. Maxim Shipenkov / EPA

Valko-Venäjä torjuu Venäjän suunnitelmat lentotukikohdan perustamisesta maahan. Valko-Venäjän presidentinkanslian tiedotteen mukaan maan presidentti Aljaksandr Lukašenka pitää tukikohtaa tarpeettomana ja haluaa sen sijaan tiettyjä aseita Venäjältä. Lukašenka kiistää edes tienneensä Venäjän suunnitelmista.

– Olen yllättynyt ja jopa vihainen, Lukašenka sanoi maansa valtiollisen uutistoimiston Beltan mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi viime kuussa hallituksensa sopimaan venäläisen sotilastukikohdan perustamisesta Valko-Venäjälle. Venäjä ei ole vastannut ainakaan julkisesti Lukašenkan ihmettelyihin.

Valko-Venäjä on riippuvainen venäläisestä energiasta, ja maiden poliittiset, taloudelliset ja sotilaalliset suhteet ovat erittäin tiiviit. Venäläistä sotilastukikohtaa Valko-Venäjällä ei ole, ainoastaan Venäjän armeijan viestintälaitteistoja.

Lukašenka on pyrkinyt viime aikoina lämmittämään Valko-Venäjän viileitä suhteita länteen. Tiistaina hän uumoilikin itänaapurin pyrkivän hankaloittamaan tätä.

– Ehkäpä he ovat huolissaan ja haluavat nyt lännen alkavan epäillä aikeitamme, Lukašenka pohti.

Yli 20 vuotta Valko-Venäjää hallinnut Lukašenka voittanee sunnuntaina jälleen uuden kauden presidentinvaaleissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters