UPI:n Aaltola: Syyriassa alkamassa maaoperaatio

Syyrian kriisiin ei löydy ratkaisua pelkillä ilmaiskuilla. Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Mika Aaltola arvioi, että muun muassa Iran on valmistelemassa maahyökkäystä Syyriaan.

Aamu-tv
Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola aamu-tv:ssä.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee Syyrian tulevaisuuden synkkänä. Naton ja Venäjän ilmaiskuilla kriisi ei ratkea. Aaltolan mukaan laajempi maaoperaatio on vain ajan kysymys.

– Pitäisin sitä aika todennäköisenä. Pelkällä ilma-aseella ei päästä pitkälle. Tässä lännen operaatiossakin kurdit ovat olleet tärkeässä asemassa ja viime aikoina kurdit ovat edenneet maastossa. Luulen, että Iran ja Hizbollah tulevat tukemaan Venäjän operaatiota. Siellä on alkamassa aika laajamittainen maaoperaatio.

Nopeaan ratkaisuun Aaltola ei usko.

– Syyrian saaminen uudestaan jalkeille vie 10-20 vuotta.

Syyriassa pelataan suurvaltapolitiikkaa

Venäjän viime viikolla aloittamia ilma-iskuja ja Turkin ilmatilan loukkaamista Aaltola pitää Venäjän sotilaallisina voimannäytteinä. Venäjä haluaa osoittaa olevansa jälleen suurvalta.

– Pyritään osoittamaan Natolle, että olkaa varuillanne ja jos te eskaloitte [kiihdytätte], niin meillä on kykyä siihen vastata.

Aaltolan mukaan länsimaat eivät kuitenkaan ole halukkaita entisestään lisäämään suurvaltapolittisia jännitteitä alueella. Yhdysvaltain operaatioon Venäjän toiminta ei ole vaikuttanut.