Miten välttää flunssa? Miten hoitaa? Mikä auttaa? – professori vastaa

Uusin flunssan hoitokeino sinkkitabletti lyhentää flunssan kestoa, auringonhattu sen sijaan ei. Placebo kuitenkin toimii, sanoo professori.

Kotimaa
Olli Ruuskanen
Emeritusprofessori Olli Ruuskanen antoi aamu-tv:ssä flunssan ehkäisy- ja hoitoneuvoja.

Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen vastaa yleisimpiin kysymyksiin flunssan välttämisestä ja taudin hoidosta.

Käsien pesu saippualla estää tartuntoja

– Jos perheessä on flunssaa, käsien pesu saippualla vähentää tarttumista 37 prosenttia.

Flunssa voi tarttua, vaikka oireita ei olisikaan

– Utahilaisessa tutkimuksessa seurattiin perheitä vuoden ajan. Vaikka flunssaoireita ei ollut, alle 5-vuotiaista lapsista puolet oli viruspositiivisia ja aikuisista 20 prosenttia.

Kylmettyminen ei aiheuta flunssaa

– Tiede ei tunne kylmettymistä syynä flunssaan. Flunssan aiheuttaa virus. Ihmisellä on aina oltava virus. Laukaiseeko kylmä oireettoman virusinfektion, sitä emme tiedä.

– Yhdysvalloissa aikoinaan vangeilla tehtiin kokeita, joissa heihin istutettiin virus ja he pitivät jalkojaan kuumissa ja jääkylmissä sangoissa. Tutkimus ei tuottanut tulosta.

Sinkki lyhentää flunssan kestoa

– Kyllä sinkki on tulossa esiin. Siitä on selvä johtopäätös, että sinkki lyhentää flunssan kestoa, kun hoito aloitetaan heti flunssan oireiden ilmaannuttua. Kaikkien virusinfektioiden hoito täytyy aloittaa heti, mieluummin vähän ennen oireiden ilmaantumista.

Sinkkiä täytyy nauttia Ruuskasen mukaan yli 75 milligrammaa, jotta siitä olisi hyötyä, ja kuuria kannattaa jatkaa useampi päivä.

– Suomessa myytävissä sinkkitableteissa on 15 milligrammaa. Niitä pitää ottaa 5-7 kappaletta 3-4 tunnin välein.

Aiemmissa tutkimuksissa sinkin teho on näyttänyt vähäiseltä. Monelle sinkin käyttö voi osoittautua myös ylivoimaiseksi.

– Suomalaisista 10-20 prosenttia on supermaistajia. Sinkin metallin maku on kova, toisille.

Auringonhattu ei yksinään auta, mutta placebo kyllä

– Eräs meta-analyysi jo 10 vuotta sitten totesi, että se lyhentää flunssaa. Nyt viimeisin meta-analyysi päätyy siihen, että yksinään echinasta ei ole hyötyä.

– Jos minä annan taskustani vaikka kalkkitabletin, ja sanon, että tämä on maailman paras flunssalääke, niin 30-40 tapauksista vastataan, että tosi tehokas.

D:tä ennaltaehkäisevästi, C:tä oireisiin

– Olen aika vakuuttunut C- ja D-vitamiinien positiivisesta vaikutuksesta. Jos minulta kysyt, niin totta kai suosittelen C-vitamiinin runsasta syömistä flunssan ensioireisiin, 3-6 grammaa heti, kun kurkku tuntuu karhealta.

– Lasten mataliin D-vitamiinitasoilhin lapsilla liittyy infektioita. Kun on korkeat tasot, niin se suojaa. Mutta hoidoissa [flunssan oireiden alettua] ei ole voitu osoittaa tehoa.