1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ihminen on trooppinen laji – kehon sopeutuminen kylmään vie reilun viikon

Ensimmäiset aamupakkaset voivat tuntua hyytäviltä, vaikka mittari olisi vain nollassa. Kylmällä on vaikutusta verenkiertoon ja joskus myös kehon rasvakudokseen, mutta olennaisinta on henkinen tottuminen. Kylmään sopeutuu noin kymmenessä päivässä.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Syksyn viiletessä keho tarvitsee hetken aikaa tottua pakkasiin. Henkinen sopeutuminen on tärkein askel ja aluksi jo pikkupakkasetkin tuntuvat epämiellyttäviltä.

– Kylmään kiinnitetään vähemmän huomiota, kun sitä on muutamia päiviä koettu, toteaa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki.

Kylmä vaikuttaa myös fyysisesti esimerkiksi verenkierron toimintaan. Tavallisesti kylmään mentäessä pintaverenkierto supistuu, jotta lämmön hukka minimoituisi. Kehon sopeuduttua kylmään supistuminen vähenee.

– Silloin käsissäkin veri alkaa kiertää ikään kuin uudelleen, kun kylmään on sopeutunut. Sen jälkeen esimerkiksi kädet pysyvät paremmin lämpiminä, kertoo Rintamäki.

Ruskea rasva voi lämmittää hoikkia

Kylmän kokeminen on yksilöllistä. Toiset sietävät kylmää hyvin ja toiset ovat jatkuvasti palelevia vilukissoja. Rintamäen mukaan osasyynä olla ruskea rasvakudos, jota muodostuu vain osalle aikuisista.

Fysiologisesti ihminen on trooppinen laji, ei meistä jääkarhua tule millään konstilla.

Hannu Rintamäki

– Kauan uskottiin, että ruskeaa rasvakudosta on kaikilla ihmisillä vain noin 2,5 kuukauden ikään saakka, kunnes lihakset kehittyvät toimimaan aktiivisina. Nykyään on kuitenkin pystytty osoittamaan, että ruskeaa rasvaa on myös joillakin aikuisilla hajonneena ympäri elimistöä.

Joillakin yksilöillä ruskea rasva aktivoituu kylmänaltistuksessa. Ruskean rasvan ainoa tehtävä on lämmön tuottaminen.

Rintamäki ei osaa arvioida, kuinka paljon ruskea rasva vaikuttaa lämpimänä pysymiseen, mutta hyötyä siitä on. Ruskeaa rasvaa on todennäköisemmin laihoilla yksilöillä kuin ylipainoisilla, joilla on lämmöneristettä omasta takaa.

– Tiedetään, että jos ihmisellä on runsaasti valkoista eli tavanomaista rasvaa, ruskea rasva ei aktivoidy yhtä helposti, Rintamäki toteaa.

"Fysiologisesti ihminen on trooppinen laji"

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Hannu Rintamäen mukaan psyykkinen ja fysiologinen sopeutuminen kylmään kestää noin kymmenen päivää. Talvi on kuitenkin keholle jatkuvaa muutostilan aikaa, ja kun lämpötila tekee harppauksen kylmempään, täytyy kehon taas tottua.

Talvella villasukille on tarvetta. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Vaikka ihmiskeho sopeutuu lämpötilan vaihteluihin, ei kunnon talvivaatteiden merkitystä voi vähätellä.

– Ei kukaan selviä kylmänä vuodenaikana ilman kunnon talvivaatteita. Fysiologisesti ihminen on trooppinen laji, ei meistä jääkarhua tule millään konstilla, Rintamäki naurahtaa.