Soten karttapeli tyrmistyttää: Belgian kokoinen Kainuu tarvitsee oman erikoissairaanhoidon

Maakuntajohtaja Pentti Malisen mukaan kunnissa ja valtionhallinnossa puhutaan täysin eri kieltä. 99 prosenttia kunnista tekisi sote-uudistuksen maakuntapohjalta, mutta Helsingissä ajatus näyttää olevan aivan päinvastainen, mies murehtii.

Kuva: Yle

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen ei ymmärrä, miten sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus on kääntynyt keskustan ja kokoomuksen väliseksi kartta- ja valtapeliksi.

Malinen viittaa poliitikkojen vaalien aikaisiin puheisiin maakuntamallin mahdollisuuksista sekä kuntapäättäjille tehtyyn Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreeseen gallupiin, jonka mukaan 99 prosenttia johtavista kuntapäättäjistä kannattaa maakuntamallia sote-uudistuksen pohjaksi.

– Valtiovarainministeriön ja STM:n virkamiehistön näkemys näyttää olevan aivan toinen maailma. Siellä halutaan ajatella numeroilla ja euroilla, että mitä suurempi yksikkö, sitä paremmat tulokset. Meidän mielestämme edes ne perusteet eivät puolla suurten alueiden mallia.

Malisen mukaan karttamallin pitäisi herättää kaikki sote-uudistukseen.

– Kyllähän tämän pitäisi olla viimeinen herätys jokaiselle taholle. Harvaan asutuilla alueilla karttamalli voi tarkoittaa lähipalvelujen karkaamista.

Kainuu itsehallintoalueeksi?

Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut muodostavat jo muutenkin yli puolet kuntien toiminnasta, uudistuksessa tämäkään ei riitä, vaan nyt puhutaan itsehallintoalueista.

Kyllähän tämän pitäisi olla viimeinen herätys jokaiselle taholle. Harvaan asutuilla alueilla karttamalli voi tarkoittaa lähipalvelujen karkaamista.

Pentti Malinen

– Itsehallintoalue hoitaisi soten lisäksi maakuntaliiton ja aluehallinnon palvelut sekä maakuntavaalit. Kokonaisuus on lähes sellainen, mitä Kainuu toteutti jo hallintokokeilussa. Olemme ilmoittaneet, että olemme valmiita itsehallintoalueeksi.

Malinen muistuttaa, että päätösvaltaa ei saa viedä yhtään kauemmaksi, mitä se nyt on.

– Meidän viestimme päättäjille on ollut selkeästi se, että Belgian kokoisella Kainuulla tulee olla esimerkiksi omat erikoissairaanhoidon palvelut. Muut itsenäisen maakunnan tunnusmerkit täällä jo ovatkin itsenäistä yliopistoa lukuun ottamatta.