Pallokissat taistelee pronssista – "Ei ole mitään säästettävää, nyt vaan kynnet teräviksi"

Naisten jalkapalloliigakausi huipentuu Kuopion Pallokissojen osalta lauantaina pronssiotteluun kotikentällä. Vastustajaksi saapuu Åland United.

urheilu
Kuopion Pallokissat keskikenttäpelaajat Olga Ahtinen ja Iida Laakkonen
Yle / Toni Pitkänen

Pallokissojen voittotahto on kova. Viime kauden tavoin joukkue on jälleen kiinni pronssimitalin syrjässä. Vaihtelevasti kulkenut kausi alkoi todella hyvin ja nyt jälleen loppua kohden joukkueen otteet ovat parantuneet. Valmentaja Ollipekka "Opo" Ojala painottaa, että joukkue on ottanut pelillisesti isoja askelia ja tätä lähdetään edelleen parantamaan.

– Nyt kun edessä on loppuhuipennus, olemme ansainneet kuulua kolmen parhaan joukkueen joukkoon, mies toteaa.

Joukkueen kapteenin Katarina Naumasen lähtö kesken pelikauden pelaamaan Yhdysvaltoihin ei Ojalan mukaan ole vaikuttanut peleihin. Tilalle saatu entinen maajoukkuepelaaja Heini Mäkelä on paikannut tilanteen hyvin. Ojala kehuu molempien pelaajien erilaisia vahvuuksia.

– Pelaajavaihdos ei ole näkynyt millään tavalla, vaan taso on pystytty pitämään samana, valmentaja arvioi.

Naisjalkapalloilun taso on noussut

Kuluneen kauden Naisten Liigaa Ojala kehuu tasokkaammaksi kuin edellisinä vuosina. Hän nostaa esimerkiksi Ilveksen, joka on ollut kova nousija ja "ottaa todennäköisesti hopeaa."

– On hyvä, että kilpailuun mestaruuksista on tullut yksi joukkue lisää. Liiga on tasoittunut, vaikka PK-35 ratkaisi mestaruuden aikaisessa vaiheessa. Liiga on kaikinpuolin laadukkaampi ja tasokkaampi ja myös pelaajat ovat parempia, puntaroi Ojala.

Ensimmäistä kauttaan Pallokissoissa pelaava Kokkolasta Kuopioon siirtynyt Olga Ahtinen sanoo joukkueen alkukauden olleen tosi hyvä.

– Voitettiin, vaikka ei pelattukaan niin hyvin. Sitten tuli ehkä semmoinen viiden pelin notkahdus, mutta nyt on sitten jälleen pelattu paremmin ja saatu voittoja, muistelee keskikenttäpelaajan paikkaa hoitava Ahtinen.

Toista kautta pelaava Iida Laakkonen puolestaan kehuu joukkueen yhteishenkeä. Hänen mielestään Pallokissojen vahvuus on, että se pelaa joukkueena.

– Hyvät yksilöpelaajat osaavat pelata joukkueena, sanoo Laakkonen.

Kynnet on hiottu, oman pelin kautta voittoon

Lauantain otteluun vastustajaksi saapuvaa Åland Unitedia valmentaja Ojala luonnehtii puolustuspeliä pelaavaksi joukkueeksi. Tällä kaudella Pallokissat on voittanut heidät kerran ja kerran on pelattu tasan. Ojala sanoo ahvenanmaalaisten puolustavan hyvin ja joukkueella on myös Cynthia Uwak, jolle he pyrkivät pelaamaan palloa.

– Ne tulee varmaan puolustuksen kautta tänne, pohtii Ojala tulevaa peliä.

– Vastustajalla sinänsä ei ole mitään merkitystä, lähdetään oman pelin kautta voittoa hakemaan.

Pallokissat on itäsuomalaisen naisjalkapallon vahva lippulaiva 

Ojala toivoo että tulevasta ottelusta saadaan koko Itä-Suomelle iso ottelu ja hyvä tapahtuma. Taistelutahto mitalista on joukkueella kova ja Ahtinen ja Laakkonen uhoavatkin, että kaikki pistetään tähän peliin. Sen jälkeen saa sitten levätä.

– Tätä on odotettu, että saadaan taistella mitaleista. Ei ole mitään säästettävää, nyt vaan kynnet teräviksi ja taistelemaan.

Opo Ojala jatkaa kaksivuotisella sopimuksella Pallokissojen edustusjoukkueen päävalmentajana sekä ottaa vastuuta myös nuorempien pelaajien pelaajakehityksestä.

Seuran uusi päätoiminen valmennuspäällikkö Pekka Niskanen aloittaa tehtävässään marraskuun alussa. Pallokissoissa kaksi kautta pelanneen tehohyökkääjän virolaisen Signy Aarnan jatko joukkueessa on vielä auki.