Hyppää sisältöön

Näin suojaat yksityisyyttäsi netissä ilman erityistaitoja

Surffailustasi jää jälkiä, ja somejätit kokoavat sinusta laajoja henkilöprofiileja. Hirvittääkö? Yritä muistaa seuraavat vinkit, niin helpottaa hieman.

Google Chromen Ingocnito -symboli. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Älypuhelin ja tabletti

Kuuntele käyttöjärjestelmääsi (iOS/Android). Jos se huomauttaa sinulle jonkin applikaation haluavan päästä esimerkiksi sijaintitietoihisi, pysähdy miettimään, tarvitseeko sovellus tuota tietoa ja oletko koko sovelluksesta kuullutkaan.

–** Käytä surffatessa selaimesi yksityisyystilaa**. Näin et jätä merkintöjä vierailemistasi sivuista tai hakuhistoriaasi muiden nähtäväksi ja verkkokäyttäytymistäsi seuraavien yritysten on hankalampi rakentaa kokonaiskuvaa liikkeistäsi. (Linkit eri selainten ohjeisiin jutun lopussa.)

Julkisilla paikoilla****käytä vain salasanan suojaamia langattomia verkkoja - eli joiden nimen yhteydessä on "lukko". Kun yhdistäminen ei vaadi salasanaa, wifi on täysin avoin. Silloin kaikki liikenteesi on salakuunneltavissa, jos joku niin haluaa.

Tietokone

Hajauta sosiaalisen median käyttö ja muu surffailu eri selaimille. Pidä somesivustot (Facebook, Instagram, Gmail jne.) auki esimerkiksi Chromella ja harrasta yleistä netin selaamista esimerkiksi Firefoxilla. Näin auki olevien somepalveluiden "träkkerit" (siirryt toiseen palveluun) eivät pysty yhdistämään muuta internetselailua sinun someprofiiliisi.

Käytä surffatessa selaimesi yksityisyystilaa. (Linkit eri selainten ohjeisiin jutun lopussa.)

Oma käytös

Kysy kaverilta lupa, ennen kuin levität hänet paljastavaa tietoa somessa. Älä siis harkitsematta jaa kimppakuvia tai kerro, kenen seurassa juuri istahdit elokuvateatteriin tai baariin. (Foursquare, FB:n check-in jne.) Se tieto ei kuulu esimerkiksi työnantajallesi. Ja jos kuulut taloyhtiösi FB-ryhmään, pyydä ettei ryhmä ole julkinen, jotta kaikkien jäsenten asuinpaikasta ei tule yleistä tietoa.

Rajoita, mitä itsestäsi someen kirjoitat. Kukaan ei pakota kertomaan työnantajasi tai lapsesi nimeä saati lataamaan kuvia yksityisistä hetkistä. Olet ehkä toiminut näin jo vuosien ajan, etkä aiemmin jakamaasi hevillä pois saa. Voit alkaa rajoittaa elämäsi tallentamista tästä eteenpäin.