1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus hylkäsi hirvenmetsästysseurueen syytteet

Lapin käräjäoikeus on hylännyt metsästysseurueen syytteet laittomasta hirvenmetsästyksestä Savukoskella syksyllä 2013. Syyttäjä vaati rangaistusta seitsemän hirven kaadosta ilman lupaa sekä mm. väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle.

luonto
Hirvi
Yle

Kaikkiaan oikeudenkäynti koski 14 syytekohtaa, joista Lapin käräjäoikeus hylkäsi lähes kaikki. Syyttäjän vaatimuslistasta hyväksyttiin vain ampuma-aserikos ja ajoneuvorikkomus, jotka johtivat kahteen sakkorangaistukseen.

Oikeus katsoi, että seurue oli metsästänyt väärällä alueella, mutta teko ei ollut tahallinen vaan johtui väärinkäsityksestä ja väärästä merkinnästä Savukosken riistanhoitoyhdistyksen pöytäkirjassa.

Myös syyte väärästä todistuksesta viranomaiselle kumottiin oikeudessa, koska seurueen toimittaman ampujalistan täyttöohjeet ovat epäselvät eikä seurue toimittanut oikeuden mukaan tahallaan vääriä tietoja.

Sen sijaan kaksi henkilöä tuomittiin sakkoihin ampuma-aserikoksesta, sillä aseen omistaja oli antanut luvattoman henkilön ampua aseella ilman riittävää valvontaa. Omistaja valvoi tilannetta noin 30 metrin päästä, mikä oli oikeuden mukaan liian kaukana, jotta tilanteeseen olisi voinut tarvittaessa puuttua välittömästi.

Oikeus antoi yhdelle seurueen jäsenelle myös sakon, koska hän ajoi maastossa moottorikelkalla, joka oli poistettu liikennekäytöstä.

Lue seuraavaksi