Nobel-komitean vaikea valinta: Merkel, paavi vai jopa Snowden?

Nobelin vuoden 2015 rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään perjantaina kello 12 Suomen aikaa. Yle Uutisten nettisivuilla voi seurata suorana seremoniaa.

Ulkomaat

Nobel-komitea on tehnyt valintansa 273 ehdokkaan joukosta. Asiantuntijaveikkauksissa mahdolliset saajat jaetaan aihepiirin mukaan kolmeen kategoriaan: pakolaiskriisin helpottajiin, merkittävien sopimusten solmijiin ja toisinajattelijoihin.

Pakolaiskriisi: Merkel, UNHCR, Zerai?

Eurooppaan on viime aikoina tullut poikkeuksellisen paljon pakolaisia Lähi-idästä ja Afrikasta. Tämä saattaa näkyä rauhannobelistin valinnassa jo tänä vuonna.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on osoittanut kriisin hoidossa moraalista johtajuutta. Aiempiin ansioihinsa yhdistettynä Merkeliä pidetäänkin varteenotettavana ehdokkaana.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on vahvoilla siitäkin huolimatta, että se on jo saanut rauhanpalkinnon kaksi kertaa, vuosina 1954 ja 1981.

Asiantuntijoiden mukaan Nobel-komitea voi myös valita vaikkapa eritrealaisen katolisen papin Mussie Zerain, joka on auttanut pelastamaan Välimerellä hengenvaaraan joutuneita pakolaisia.

Sopimukset: Kerry, Zarif, ICAN?

Mikäli palkinto jaetaan historiallisen sopimuksen arkkitehdeille, päällimmäisinä esiin nousevat joko Kolumbian hiljattaisen rauhansopimuksen tai Iranin ydinohjelmasta tehdyn sopimuksen tekijät.

Iran-sovun keskeisiä henkilöitä ovat Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif. Heidän peesissään nobelistiksi voi nousta EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini tai hänen edeltäjänsä Catherine Ashton.

Mahdollisena tulevana Nobel-järjestönä pidetään muun muassa kansainvälistä ydinaseiden vastaista kampanjaa ICAN:ia. Toimintaansa ja arvovaltaansa kasvattanut kampanja tähtää kansainväliseen ydinaseet kieltävään sopimukseen.

Toisinajattelijat: Paavi, Mukwege, Charlie Hebdo?

Jos Nobel-komitea päätyy valinnassaan toisinajattelijaan, on ehdokkaiden kirjo laaja. Se ulottuu jopa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ympäristönsuojelua penäävään paavi Franciscusiin.

Tämän kategorian nimipörssissä on korkealla kongolainen, sodan aikana raiskattuja naisia hoitanut lääkäri Denis Mukwege.

Mahdollisina venäläisinä palkinnonsaajina mainitaan oppositio- ja ihmisoikeusaktivistit Svetlana Gannushkina ja Ljudmila Aleksejeva, Memorial- ja Agora -järjestö sekä Novaja Gazeta -lehti.

Myös terrori-iskun kohteeksi joutunut ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo, Muhammed-pilakuvia julkaissut tanskalainen Flemming Rose, amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden ja saudiarabialainen bloggaaja Raif Badawi ovat olleet esillä veikkauksissa.

Sarjakuvasankarit suodatettu pois

Ehdokkaita saavat asettaa kaikkien maailman valtioiden kansanedustajat ja hallitusten ministerit, yliopistojen ja korkeakoulujen professorit sekä muutamat muut tahot. Niinpä ensimmäisellä listalla on yleensä mukana diktaattoreita ja jopa sarjakuvahmoja.

Mainitut 273 ehdokasta ovat norjalaisen Nobel-komitean jo suodattamalla lopullisella listalla. Sille pääsee vain sellaisia henkilöitä tai järjestöjä, joilla on ansioita maailmanrauhan edistäjinä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset