1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rehula: Säästämme ja säädämme alemman hoitajamitoituksen vanhuksille

Peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan hallitus on alentamassa vanhuspalveluiden henkilökunnan mitoitusta. Ministerin mukaan muutoksella haetaan säästöjä. Rehula sanoo, että alentaminen vastaa kuntien pyyntöön päättää vapaammin hoitajamääristä.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Hallitus on alentamassa vanhuspalveluiden nykyistä hoitajamitoitusta syksyn aikana. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) mukaan muutoksella haetaan säästöjä kuntien talouteen.

Uuden hoitajien määrään vaikuttavan mitoituksen tarkka luku on vielä lopullisesti päättämättä, koska sillä tavoitellaan säästöjä valtion ja kuntien talouteen.

Ministeri ei halua vielä täsmentää kuinka paljon mitoituksella säästetään. Säästötavoite toteutuu alustavien laskelmien mukaan madaltamalla nykyistä 0,5 hoitajaa vanhusta kohden mitoitusta uudeksi 0,4 vanhusta kohden suositukseksi.

Ministeri Rehulan mukaan alentaminen on vastaus kuntien pyyntöön päättää vapaammin hoitajien määristä. Muutos koskee tehostettua palveluasumista ja vanhainkoteja. Mitoitukset on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa.

Kunnat saavat vapautta toimia toisin

Hallitusohjelmaneuvotteluissa keskusteltiin nykyisten suositusten ja mahdollisen lainsäädännön välillä.

Ministeri Rehula uskoo, että kunnat mitoittavat henkilökuntansa mahdollisesti paremmin kuin suositus määrittelee. Osassa hoitopaikoista näin tehdään jo nykyään.

– Annamme kunnille mahdollisuuden mitoittaa vapaammin samalla kun varmistamme, että mitään romahduksia ei pääse tapahtumaan, ministeri Rehula kertoo kahdesta tavoitteesta.

Muutos on osa ensi vuoden budjettiesitystä. 

Uudella mitoituksella saattaa olla vaikutuksia yksityisiltä hoivapalveluyrityksiltä vaadittaviin hoitolupiin.

Asiasta kertoi ensin Keskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) toimitus.