Europarlamentaarikko Merja Kyllönen ihmettelee hallituksen innottomuutta kitkeä veropakoa

Siinä missä maamme nykyhallitus haluaa nyhtää viimeisetkin kulutuseurot vähävaraisilta eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja työssäkäyviltä, näyttää se myös haluavan taistella lisäveroeurojen keräämistä vastaan. Kun samaan aikaan EU:ssa haluttaisiin hillitä veropakoa, niin Suomi pistää hanttiin minkä ehtii, kirjoittaa Merja Kyllönen Yle Lapin radiokolumnissaan.

verotus
Merja Kyllönen
Europarlamentaarikko Merja Kyllönen.Yle

On yllättävää, että Suomen hallitus kritisoi vahvasti monia aloitteita, joita Euroopan komissio julkaisi keväällä 2015 suunnitelmana yhtiöiden verojen välttelyn ja veroparatiisien kitkemiseksi. Kuitenkin hallituksessa sentään istuvat perussuomalaiset, jotka lupasivat laittaa rötösherrat kuriin.

Hallitus julkaisi kantansa Euroopan unionin komission kesäkuiseen tiedonantoon, joka käsitteli oikeudenmukaista ja tehokasta yhtiöverojärjestelmää. Komission esittämät aloitteet pyrkivät estämään erityisesti verojen välttelyä, mutta osa niistä auttaisi merkittävästi myös laittoman veronkierron torjunnassa. Hallitusohjelman mukaan "Suomi toimii aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi." Lisäksi hallitusohjelmassa halutaan "tiivistää yritysveropohjaa ja torjua harmaata taloutta", vieläpä niin että nämä toimet toisivat 150 miljoonan euron verotulot. Nämä lupaukset vaikuttavat nyt olevan hyvin huteralla pohjalla, kun hallitus hannaa suhtautumisessaan kaikkiin uudistuksiin ja vieläpä vetää rahat pois harmaan talouden torjunnalta, ihan noin säästömielessä. Ketäänhän ei sen suuremmin kiinnosta, jos oheinen säästö tuo valtion kassaan 6 miljoonan säästön ja luo samalla 15 miljoonan tappion - se on sitä uuden ajan säästöpolitiikkaa se.

Komissio siis ehdotti siirtymistä yhteiseen, yhdistettyyn yhtiöveropohjaan. Sen ensimmäinen askel olisi yhtiöiden veropohjan eli verotettavien tulojen määritelmien yhdenmukaistaminen. Verotulot jaettaisiin jäsenmaiden kesken kaavalla, jossa otettaisiin huomioon esimerkiksi työntekijöiden työskentelyvaltiot, tuotantolaitosten ja tutkimuskeskusten sijainnit ja niin edelleen. Kaava jättäisi huomioimatta verosuunnittelua varten perustetut pöytälaatikkoyhtiöt ja keinotekoisen voittojen siirron maasta toiseen. Näin suuri osa yhtiöiden verojen välttelystä saataisiin tilkittyä.

Pieniä ovat valonsäteet isossa veropakoilusopassa

Suomi haluaa hidastaa myös aloitetta yritysten maakohtaisesta veroraportoinnista. Hallitus toteaa, että "julkisesta veroraportoinnista päätettäessä on otettava huomioon mm. sen vaikutus yritysten hallinnolliseen taakkaan." Kaikkea ei hallitus sentään ilkeä vastustaa. Sillä riitojenratkaisun kehittäminen valtioiden välisissä verokiistoissa saa hallituksen esityksessä vihreää valoa. Lisäksi kannatetaan tietyin varauksin EU:n jäsenmaiden haitallisia verokäytäntöjä valvovan ryhmän vahvistamista.

Pieniä ovat nämä valonsäteet isossa veropakoilusopassa. Hallituksen eväillä ei yhtiöiden aggressiivista verosuunnittelua tilkitä. Väkisinkin joutuu toteamaan, että sen lauluja laulat kenen leipää syöt eli veronkiertäjien puolesta tehdään hanakasti töitä kotimaamme poliittisessa johdossa. Onneksi sentään eduskunnalla on vielä mahdollisuus vaikuttaa esitykseen, joten toivottavasti maamme toivot puuttuvat asioiden tilaan valiokuntakäsittelyssä, etteivät veroparasiitit ja muut loiselävät pääse kuppamaan hengiltä velvoitteensa hoitavien yritysten ja kansalaisten elintilaa.

Menestyminen on tervettä ja tarpeellista, mutta menestyminen millä hinnalla hyvänsä jättäen velvoitteensa hoitamatta on jo kaukana terveestä. Valitettavasti juurikin veroparasiittien hyväksyminen ja heidän elämänsä helpottaminen johtavat entistä laajemmassa mitassa siihen, että jokainen asiansa hoitava pieni- ja keskituloinen kansalainen sekä pieni- ja keskisuuri yritys maksaa entistä enemmän veroja, kun kaikki eivät yhteistä verotaakkaa olekaan jakamassa. Näin syntyy kierre, jossa entistä pienempi joukko rahoittaa entistä suuremman osan palveluistamme - epäreilua meininkiä vai mitä?

Valtion orhi on henkihieverissä veroloisten kuppauksessa

Tähän sekametelisoppaan kun hallitus heittää uutena rusinapussina vielä sijoitusomaisuuden hallintarekisteriin piilottamisen, niin kyllä parasiitit hyrisevät onnessaan, kun valtio maksaa tämänkin järjestelmän viulut ja omistusjulkisuutta ei enää pystytä takaamaan. Väkisinkin mieleen palaa vanhan kansanlaulun sanat - ajetaan me poijjaat kyyvvillä, kyllä valtio kyyvvin maksaa, valtion tallis on semmonen ori, että kyllä se juosta jaksaa.

Nyt vaan alkaa oriilla olla semmoisen loishäädön tarve, että mikäli lainmukaisia veroeuroja ei saada valtion kassaan kerättyä, niin koko hyvinvointivaltion voi sitten heittääkin Yläkerran haltuun - sitten on pidemmät kyydit ajettu ihan meiltä jokaiselta, kun valtion orhi on henkihieverissä veroloisten kuppauksessa.